På en timme kan det bli närmare 50 grader varmt i bilen. Foto: SVT

Lämna inte familjemedlemmen i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Om utetemperaturen är 23 grader kan det bli upp till 85 grader i bilen, enligt länsstyrelsens beräkningar. Det är flera parametrar som spelar in, såsom solens höjd på himlen, temperatur ute, hur bilen är parkerad och hur länge. Så egentligen går inte att säga exakt hur varmt det blir, men klart är att en helt vanlig sommardag kan det bli farligt varmt i bilen. Och det går fort på bara en kvart kan temperaturen närma sig fyrtiogradersstrecket. Faran uppstår redan på våren. Solen är lika stark i slutet av april som i slutet av augusti.

Att man inte bör lämna varken barn eller husdjur i bilen är självklart, men det glöms bort och varje år råkar någon illa ut. Enligt ett försäkringsbolag för husdjur är det dessutom ett ökande problem.

Tecken på att hunden mår dåligt

Enligt länsstyrelsen är tidiga tecken på att hunden mår dåligt att den börjar flåsa och få röda munslemhinor, söker skugga eller blir apatisk. Redan efter 20-50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador och vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Bland annat när det gäller storlek, ålder, sjukdom och ras. Om en hund fått värmeslag bör den komma till skuggan, kylas ner och tas till veterinär.

Snabbfakta

FAKTA: HUNDTIPS FÖR VARMA DAGAR

  • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. En bil som parkerades i skuggan kan plötsligt stå i solen.
  • Om du har en kombi kan du installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.
  • Packa inte bilen så full att lufttillförseln bak till hunden stryps.
  • Fundera på om hunden kanske har det bättre hemma. Om hunden är hemma och har det bra slipper du oroa dig för värmeslag.

Källa: Svenska kennelklubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.