Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Hur mycket nysnö blir det?

Uppdaterad
Publicerad

Fluff-faktorn – en faktor att räkna med

Det är mycket som har betydelse för hur mycket nysnö det faktiskt blir när det snöar. Här några exempel:

  • Om det blåser packas snön ihop på marken, och då kan snödjupet minska trots att det snöar för fullt. På andra håll kan det bli enorma snödrivor, så snödjupet kanske ökar en meter trots att det inte snöat speciellt mycket.
  • Faller blöt eller tung snö packas snön ihop och snödjupet kan även då minska trots att det snöar för fullt.
tema vinter

När vi meteorologer pratar om nysnömängder är det bara mängden som faller som vi refererar till. Det innebär att om det blåser och snöar kanske snödjupsökningen blir mindre än nysnömängden som fallit, det är värt att komma ihåg.

Fluff-faktorn

En faktor som har stor betydelse för hur mycket nysnö det blir är den så kallade fluff-faktorn, alltså i princip hur mycket luft som finns inuti snötäcket som bildas. Alla har väl varit med om att när det snöar lätt och är kallt så blir snön som lägger sig så fluffig och lätt att man enkelt kan borsta bort den och högen som bildas blir ganska liten. Är det istället nära 0 grader och nysnödjupet detsamma är det tungt att skotta och snövallarna växer snabbt.

Detta är alltså fluff-faktorn, och den beror på temperaturen, men i viss mån även luftfuktighet. Den generella regeln är att 1 millimeter nederbörd (alltså 1 liter per kvadratmeter) ger 1 centimeter nysnö. Men den regeln gäller bara nära 0 grader, för är det kallare ”bygger” samma mängd nederbörd betydligt mer:

  • 1 cm vid 0
  • 2 cm vid –7
  • 3 cm vid –11
  • 4 cm vid –14
  • 5 cm vid –16
  • 6 cm vid –18
  • 7 cm vid –21

Men därtill påverkar alltså även luftfuktighet och vind, så det går inte att använda fluff-faktorn rakt av vid alla tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tema vinter

Mer i ämnet