Foto: SVT

Bora

Uppdaterad
Publicerad

Namnet Bora eller Bura betyder ”norr” och är en väldigt kraftig vind som ofta når orkanstyrka. Den blåser längs östra kusten av Adriatiska havet, men man kan uppleva Bora även längs Liguriska kusten, nordöstra kusten av Stilla havet, sedan också i norra Norge och längs västkusten i USA fast med andra namn.

Bora påverkar samhället mycket på olika sätt. Den kan ge stora materiella skador och stora störningar i trafiken både på havet och landet. Bora kan förstöra stora områden med vegetation, speciellt träd i skogar. Den påverkar människor på ett positivt sätt eftersom luften rensas från partiklar och smuts.  

Den kraftiga vinden uppstår när den kalla luften från inlandet strömmar ner över fjällen mot havet. Luften som kyls över kontinenten har högre densitet och är samtidigt tyngre. Den luften rör sig med hjälp av gravitationen ner över fjällen och får ofta hastighet i storm- eller orkanbyar.

Det finns två typer av Bora. Den första uppstår när det finns ett högtryck över Östeuropa samtidigt som det finns ett lågtryck över mellersta Medelhavet. I det här läget blåser vinden från nordost och får hastighet i storm- eller orkanbyar längs östra Adriatiska kusten. Då brukar det bli torrt och klart väder på Balkan.

Den andra typen uppstår när ett intensivt lågtryck passerar åt sydost från norra Italien och tar med sig mycket fuktig luft över Adriatiska havet. Då brukar det bli mulet väder med regn, snö och åska i de medelhavsländerna. Vattnet i Adriatiska havet är varmt även under vintern och då är det stor skillnad mellan lufttemperatur och lufttryck mellan landet och havet. Den här skillnaden gör att en kraftig nordostlig vind uppstår och vi kallar den för Bora.  Den förekommer oftast under vinter och ger väldigt kallt väder, men den kan förekomma även på sommaren.

Den högsta uppmätta vindhastigheten i vindbyarna var 75 m/s, 2020, 4 februari i Biokovo, Kroatien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vind

Mer i ämnet