Visa alla (17)
Visa alla (17)

Grundvatten i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har nivåerna minskat i de små magasinen, framför allt i Svealand samt södra och norra Norrland. För de stora magasinen är nivån i stort sett oförändrade sedan förra veckan.

Små magasin: I de små magasinen är nivåerna under eller mycket under de normala i södra och östra Götaland, Sveland och även i sydöstra Norrland. I norra Norrland är nivåerna över eller mycket över de normala för årstiden. Övriga delar av Sverige har normala nivåer för årstiden.

Under sommaren sjunker grundvatten nivåerna generellt sett i landet, eftersom det regn som faller brukar avdunsta eller tas upp av växter. Detta medför att möjligheten till att grundvattenmagasinen fylls på är små. Enskilda brunnsägare i områden med låga nivåer, särskilt de i områden som ofta får vattenbrist, bör hålla sig informerade om utvecklingen och vara uppmärksamma på sin vattentillgång.

För att de små magasinen ska återfå en normal grundvattennivå behövs det mer nederbörd än normalt i södra och östra Götaland, östra Svealand samt i sydöstra Norrland.

Stora magasin: I de stora magasinen är nivåerna under eller mycket under de normala i södra Götaland, östra och mellersta delen av Götaland samt  i de östra delarna av Svealand. I västra Götaland samt de nordvästra och nordöstra delarna av Norrland är nivåerna däremot över eller mycket över de normala för årstiden. I resterande delar av Sverige är nivåerna nära de normala för årstiden.

I de områden där nivåerna är under eller mycket under de normala, eller där vattenbrist ofta förekommer, bör vattenproducenterna vara observanta och följa utvecklingen.

I områden där grundvattennivåerna är under de normala i de stora magasinen behövs det mer nederbörd än normalt under flera månaders tid för att grundvattensnivån ska återgå till det normala.

Läs mer om grundvattennivåer och den aktuella fyllnadsgraden hos SGU (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema grundvatten

Mer i ämnet