När elektronerna träffar atmosfären kolliderar de först med syreatomer på ungefär 200 km höjd. Då uppstår den fina rödfärgen. På vägen neråt mellan 100 km och 200 km träffar elektronerna kväveatomer och då ser vi den blåa färgen. Sedan slår elektronerna på syreatomerna och ger grönfärg som vi oftast ser på himlen. De lila färgerna bildas under 100 km höjd där kvävemolekylerna kolliderar med elektronerna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hur bildas norrskenets färger?

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar dagarna blir mörkare i landet och vid klart väder ökar chanser att se norrsken. Solens aktivitet är också viktigt men ibland är den svag men norrsken uppstår ändå. Det beror på att magnetfältet i solens atmosfär blir ibland tunnare och släpper elektroner ut genom fältet som fångas sedan av magnetfältet till jorden.

När elektronerna träffar atmosfären kolliderar de först med syreatomer på ungefär 200 km höjd. Då uppstår den fina rödfärgen. På vägen neråt mellan 100 km och 200 km träffar elektronerna kväveatomer och då ser vi den blåa färgen. Sedan möte elektronerna på syreatomerna och vid träff blir det en grön färg, vilken är den vanligaste på himlen vid Norrsken. De lila färgerna bildas under 100 km höjd där kväve molekylerna kolliderar med elektronerna. Vilken färg det blir beror också på vilken höjd i atmosfären och med vilken hastighet elektronerna kolliderar med jordens atmosfär. Är hastigheten låg bildas de ljusaste färgerna men om hastigheten är mycket hög förekommer den röda färgen.

Norrsken förekommer i många olika former, men gemensamt för dem alla är att de sällan är oförändrade under längre tid än några minuter. Normalt kan norrsken ses i stort sett varje klar natt på höga latituder under hösten och vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet