Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdagjämning Foto: SVT

Vårdagjämning

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10:37 den 20 mars inträffar vårdagjämningen. Dag och natt är nu ungefär lika långa.

Vid vårdagjämningen är natt och dag ungefär lika långa. Och kanske framför allt, dagen är lika lång över hela jorden, vilket skänker en härlig känsla av gemenskap.

Att natt och dag är lika långa är en sanning med modifikation. Eftersom solens strålar bryts och sprids i atmosfären når solens strålar lite över halva jordklotet på en gång, så därför är dagen något längre än natten. Dagen blir också längre än natten eftersom man räknar solnedgången som när hela solskivan nått under horisonten.

Vår- och höstdagjämning är kanske enklast att förstå om man ser på jorden och solen i ett perspektiv från rymden såsom bilden visar. När jordaxeln är vinkelrät mot solen lyser solen lika mycket på norra som på södra halvklotet, och det sker vid vår- och höstdagjämning. Lutar den norra delen av jordaxeln mot solen blir dagen längre på norra halvklotet och tvärtom när den lutar från solen. När lutningen är som störst inträffar sommar- och vintersolstånden.

Vårdagjämningen är egentligen inte en dag, utan en exakt tidpunkt när solen står exakt vinkelrätt mot jordaxeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet