Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 28 november avslutats: Blått betyder vinter, vitt betyder vintertemperatur i 1–4 dygn och brunt betyder höst. Foto: SVT / bakgrundsfoto Susanne HolmbergVisa alla (7)
Visa alla (7)

Vintern 2018-2019

Publicerad

Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen och Tarfala i norra Lapplandsfjällen var först ut att få vinter den 23 september.

Vintern anlände tidigt till vissa delar av fjällvärlden i år, men inte rekord-tidigt dock.

Den 2–4 oktober tog vintern klivet ner från fjällen och anlände till delar av norra Lappland och norra Norrbotten, men sedan blev det stopp ett tag. Efter en varm helg den 13–14 oktober tog kallare luft över och vintern kunde avancera ner över stora delar av Norrland och även nå delar av Svealand.

Efter en närpå månadslång paus den 26 oktober till 17 november var det dags igen för nästa stora kliv söderut. Hur långt det klivet till slut blir återstår att se, för från den 29 november tar mildluften åter ta över och sätta stopp för vinterns avancemang söderut. Utöver delar av Götaland återstår då även en kustremsa från Uppland upp till Medelpad som ännu inte fått vinter.

DEFINITION AV METEOROLOGISK VINTER

Visa

– Fem dygn på raken med medeltemperatur 0,0 grader eller lägre varje enskilt dygn.
– Vinterns ankomstdatum sätts sedan till det första av dessa fem dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet