• Viktigt meddelande:

    Idag kl 15.00 testas Signalen Viktigt meddelande via de utomhusaggregat som finns i de flesta städer och tätorter. Den består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Idag testas signalen - om du i andra fall hör den ska du gå in, lyssna på radion och stänga dörrar, fönster och ventilation. Idag följs meddelandet av signalen Faran över, en enda lång ljudsignal på 30 sekunder.

Vintersolståndet. 21 december 2020 kl. 11.02 Foto: SVT

Vintersolståndet

Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på norra halvklotet. 2020 inträffar detta den 21 december klockan 11.02. och blir då den kortaste dagen under året. Årets längsta natt blir natten före, alltså natten mellan 20 och 21 december. Därefter blir det ljusare och ljusare fram till sommarsolståndet runt midsommar.

Befinner man sig norr om polcirkeln går ju solen inte ens upp
Middagsmörker eller midvintermörker innebär att solen inte alls stiger över horisonten. Detta inträffar vid den norra polcirkeln och norr därom under norra halvklotets vintertid. Nära polcirkeln är det dock skymningsljus mitt på dagen. Bortom 72 breddgraden är det mörkt även mitt på dagen, speciellt mulna dagar. ”Mellan Anna och Hanna är det mörkt” sägs det, alltså mellan den 9 december och den 5 januari.

Solen stiger sedan allt högre upp på himlen för varje dag efter vintersolståndet. Från den 1 januari kan solen ses i hela Sverige igen, förutsatt att det inte är för mycket moln förstås.

Gamla seder
I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet