Grundvattenläget i små magasin (främst egna brunnar) och stora magasin (främst kommunalt vatten) den 6 april 2021. Källa. SGU. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Viss brist i söder

Uppdaterad
Publicerad

Trots allt ett skapligt läge inför sommaren, där resten av vårens väder bestämmer hur läget till slut blir i sommar.

I de små grundvattenmagasinen är nivån mycket över den normala för årstiden i större delen av Norrland och delar av nordvästra Svealand. I stora delar av södra och västra Götaland samt delar av östra Svealand är grundvattensituationen under den normala.

I de stora grundvattenmagasinen är nivåerna under de normala för årstiden i delar av södra och östra Götaland samt östra Svealand. I delar av Skåne och Östergötlands län är nivåerna mycket under de normala. I större delen av Norrland och i delar av västra Svealand och nordvästra Götaland är grundvattensituationen över eller mycket över den normala.

På SGU:s hemsidan hittar ni mer information om aktuellt grundvattenläge (extern länk).

Vädret under resten av våren avgör läget i sommar

SGU gör numera även prognoser på hur grundvattensituationen kan tänkas utvecklas framöver. För små magasin (alltså främst egna brunnar)= krävs att resterande del av våren åtminstone blir normalblöt för att läget inför sommaren ska kännas skapligt hållbar även i söder, men givetvis skulle det behövas en blötare vår än brukligt i söder för att säkra sommaren. Läget i norr är klart gynnsammare.

På SGU:s hemsidan hittar ni mer information om grundvattenprognosen (extern länkl).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema grundvatten

Mer i ämnet