Grundvattenläget i små magasin (främst egna brunnar) och stora magasin (främst kommunalt vatten) den 1 juni 2021. Källa: SGU. Foto: SVT

Bra läge inför sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Efter stora regnmängder i slutet av maj har det fyllts på i de små magasinen i söder.

I maj månad finns det som mest vatten i våra grundvattenmagasin. Med ökad avdunstning i det allt varmare vädret, och där till att växtligheten suger åt sig vatten kommer inte lika mycket regn som faller grundvattnet tillgodo som det gör tidigare under våren. Den torra vår vi upplevt, från 1 mars och fram till början av maj gjorde att läget såg klart sämre ut än tidigare i söder. Men nu de senaste veckorna har det kommit rätt så stora regnmängder i delar av södra Sverige och det har förbättrat läget avsevärt. Läget i norr är fortsatt positivt.

I de små grundvattenmagasinen är nivåerna under de normala för årstiden i delar av Västernorrlands län, Gävleborgs län, vissa delar av södra Götaland och på Gotland. I västra och norra Götaland, östra Svealand och i delar av Norrbottens län är nivåerna över eller mycket över de normala.

I de stora grundvattenmagasinen är nivåerna under eller mycket under de normala för årstiden i stora delar av södra och östra Götaland samt i östra Svealand. I större delen av Norrland och i delar av västra Svealand och nordvästra Götaland är grundvattennivåerna över eller mycket över de normala.

På SGU:s hemsidan hittar ni mer information om aktuellt grundvattenläge (extern länk)

Vädret avgör hur det blir med grundvattnet längre fram

SGU gör numera även prognoser på hur grundvattensituationen kan tänkas utvecklas framöver.

På SGU:s hemsidan hittar ni mer information om grundvattenprognosen (extern länkl).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema grundvatten

Mer i ämnet