Grundvatten vecka 3

Publicerad

Årets milda och regniga inledning i söder har ju orsakat höga flöden och översvämningar på många håll i Götaland och södra Svealand. Men förhoppningsvis kan det komma något gott ur detta också. Små grundvattenmagasinen (tänk egna brunnar) har fått en rejäl påfyllning mot för bara tre veckor sedan.

Grundvattenläget för små vattenmagasin den 17 januari 2023 jämfört med läget tre veckor tidigare, den 27 december 2022. Källa: SGU. Foto: SVT

Även i de stora magasinen (tänk kommunalt vatten) börjar man se att vattnet börjat nå grundvattendepåerna, främst i sydöstra Götaland. Och läget lär troligen förbättras ytterligare framöver också, för det är oftast flera veckors fördröjning innan vatten i marknivå når ner till de stora grundvattendepåerna.

Grundvattenläget för stora vattenmagasin den 17 januari 2023 jämfört med läget tre veckor tidigare, den 27 december 2022. Källa: SGU.

I norr sker ingen egentlig påfyllnad av grundvattnet så här års eftersom kyla, tjäle och snötäcke hindrar vatten från att sippra ner till grundvattnet. För påfyllnad i norr ställs istället hoppet på snösmältningen i vår. Hur mycket av den snö som ligger som kommer grundvattnet till godo återstår att se, för snömältningstakten, snötäckets vatteninnehåll har stor påverkan på om det blir en kort och häftig vårflod där mycket vatten förs med älvarna ut till havs, eller om det blir en utdragen snösmältning som förhoppningsvis ger behövlig påspädning till grundvattendepåerna i norr.

Vädret avgör hur det blir med grundvattnet längre fram

På SGU:s hemsidan hittar ni mer information om aktuellt grundvattenläge (extern länk).

SGU gör numera även prognoser på hur grundvattensituationen kan tänkas utvecklas framöver. På SGU:s hemsidan hittar ni mer information om grundvattenprognosen (extern länk).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.