Grundvattenläget i små magasin (främst egna brunnar) och stora magasin (främst kommunalt vatten) den 9 november 2021. Källa: SGU. Foto: SVT

Bättre läge nu

Uppdaterad
Publicerad

Bättre läge nu – främst för små magasin där förändringarna sker snabbare än i stora magasin.

En till stor delar blötare höst än brukligt att gjort gott för de små grundvattenmagasinen, medan trenden för stora magasin pekar åt samma håll men med avsevärt långsammare trend.

I de små grundvattenmagasinen är nivåerna över eller mycket över de normala för årstiden i stora delar av landet. I vissa delar av Stockholms och Södermanlands län är nivåerna under de normala.

I de stora grundvattenmagasinen är nivåerna under de normala för årstiden i stora delar av södra och östra Götaland, samt i vissa delar av östra Svealand. På Gotland är grundvattennivåerna mycket under de normala. I norra Norrlands kustland är nivåerna mycket över de normala för årstiden.

På SGU:s hemsidan hittar ni mer information om aktuellt grundvattenläge (extern länk).

Vädret avgör hur det blir med grundvattnet längre fram

SGU gör numera även prognoser på hur grundvattensituationen kan tänkas utvecklas framöver. På SGU:s hemsidan hittar ni mer information om grundvattenprognosen (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema grundvatten

Mer i ämnet