Ute på fjälltur i Slussfors, Lappland. Foto: Markus Helmerius

Har du koll på vädret inför fjällvandringen?

Det har blivit mer och mer populärt att vandra i svenska fjällen. Det är en fantastisk upplevelse att vistas i fjällmiljö, men det är viktigt att vara medveten om vädrets makter.

Fjälltoppar och dalgångar skapar stora lokala variationer i vädret. Det finns platser som vanligtvis får mycket nederbörd och det finns platser där det faller betydligt mindre. Abisko i norra Lapplandsfjällen är en av de nederbördsfattigaste platserna i Sverige med i genomsnitt 300 mm per år. Men bara 3 mil västerut i Riksgränsen faller det årligen tre gånger så mycket nederbörd. Riksgränsen får ofta regn och snö då vädersystem rör sig in från Norska havet medan Abisko ligger skyddat i nederbördsskugga på läsidan om högre bergsmassiv.

I fjällen blåser det oftast mer i högre terräng, så behöver du ta skydd från vinden ska du söka dig till lägre terräng. Fallvindar från berg kan dock få vinden att accelerera ner i dalen. De mest vindutsatta platserna i fjällen är belägna i snäva dalgångar. Om vinden ligger på i rätt riktning kan den accelerera nedför berget och ner i dalgången. Luften pressas då ihop av terrängen vilket resulterar i att vindhastigheten ökar ytterligare. Det blir som en smal korridor där vinden rusar fram. Detta fenomen kallas för venturieffekten. Det finns mycket som påverkar vindens beteende i fjällen, vilket gör den väldigt nyckfull och det kan snabbt slå om till storm.

Du kan också uppleva stora temperaturvariationer i fjällen. Generellt sjunker temperaturen med höjden, ca 1 grad per 100 meter. Det är dock inte ovanligt att det är kallare i dalen jämfört med på fjälltoppen. Kall luft väger mer än varm luft vilket gör att den kalla luften samlas i lägre terräng. Det finns så kallade köldhål där den lägsta temperaturen ofta uppmätts nattetid.

Den varierande terrängen i fjällen gör vädret väldigt oförutsägbart. Väderprognoserna grundar sig på datamodeller som beräknar en förenklad bild av terrängen och atmosfären. Modellerna missar alla små effekter som fjällterrängen påverkar vädret med. Du bör vara försiktig med att lita på väderprognoserna inför fjällturen och alltid vara förberedd på annat väder än vad väderapparna visar.

Det är också viktigt att komma ihåg att du är väldigt utsatt för vädrets makter då du vistas i fjällen. I det öppna landskapet ovanför trädgränsen finns det väldigt lite skydd. Om ett oväder slår till kan närmsta stuga eller fjällstation vara alltför långt borta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet