Mycket ovanliga hästskomoln över östra Barfredhågna i Grövelsjöfjällen. Foto: Olle Duvner

Hästskomoln

Uppdaterad
Publicerad

I formen av en hästsko eller räka är det lilla hästskomolnet en mycket märklig syn. Det är ett av de absolut ovanligaste moln himlen kan koka ihop. För att få se några fina exemplar är det bäst att söka på dess engelska namn i webbläsaren, ” horseshoe vortex cloud”.

Hästskomolnet kräver ytterst speciella omständigheter för att träda fram i det blå. Molnet bildas av att stigande luft stöter på en vindskjuvning som får luften att rotera. Om luften är lagom fuktig kan den vattenånga kondensera i toppen av den stigande luften och molnet träder fram. Det gör att hästskomolnet oftast träder fram på våren eller sommaren tillsammans med stackmoln som bildas av stigande luft. Hästskomolnet bukar dock inte leva lika länge som sina fluffiga kusiner och försvinner ofta bara minuter efter att det sett dagens ljus.

Vissa säger att molnet, precis som hästskon är en symbol för lycka och tur. Påminner om moment 22, för visst behöver man en hel del tur för att se ett hästskomoln från första början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema moln

Mer i ämnet