Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Det skulle kunna bli 25 grader hela vägen upp till Norrbotten i helgen, säger SVT:s meteorolog Emma Härenstam. Foto: SVT/TT

Högsommarvärme på ingång – över stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är högsommarvärme på ingång i stora delar av landet. Redan på torsdagen kan det bli läge att dra fram solstolen.

– Det är inte omöjligt att temperaturerna kommer upp på 26 till 27 grader, säger SVT:s meteorolog Emma Härenstam.

Under torsdagen och fredagen väntas temperaturer på 20 till 25 grader. Som varmast väntas det bli i sydost, från Gävleborgs län och över östra delarna av Svealand och Götaland.

– Det är inte omöjligt att temperaturerna kommer upp på 26-27 grader längs Svealands och Götalands ostkust, säger SVT:s meteorolog Emma Härenstam.

Gula varningen: Skyfallsliknande regn

I samband med att värmen drar in, kan det dock förekomma regnskurar på sina håll.

– Det är ett omfattande regnområde från sydväst som kommer beröra hela landet under onsdag och torsdagsdygnet, som rör sig norrut, säger Emma Härenstam.

Under onsdagen har SMHI dessutom utfärdat gula varningar om skyfallsliknande regn i stora delar av Götaland och sydvästra Värmland.

Varningen gäller under onsdagen från klockan 12 till klockan 23. 40-60 millimeter regn kan förekomma under kort tid med åska och även hårda vindbyar. SMHI varnar för att trafiken i områdena kan komma att påverkas.

Kan bli 25 grader i delar av Norrland

Under lördagen väntas något svalare väder i Götaland, medan det på sina håll i Svealand kan bli temperaturer på 26-27 grader.

På söndagen väntas i stället de högsta temperaturerna i Norrlands kustland.

– Det finns ett lågtryck i krokarna som kan hålla nere temperaturen i söder. Det skulle kunna bli 25 grader hela vägen upp till Norrbotten, säger Emma Härenstam.

Det finns även en god chans för att högsommarvärmen hänger kvar under nästa vecka.

– Prognosen är däremot osäker eftersom det är svalare luft på Atlanten som pressar på västerifrån.

Chatta med SVT:s meteorolog om semestervädret

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten för denna gång! Stort tack för era frågor och hoppas ni får en fin sommar!

Kommer solen att skina resten av sommaren? Läs SVT:s meteorologs svar här nedan.

Eva • Hur blir det I Sundsvall framöver?

Varmare väder! Men till det kommer också några regnområden passera. Ett under torsdagsdygnet och lite ett framåt söndag-måndag. Värmen ser ut att hålla i sig även under nästa vecka.

Bengt • Varför är vattentemperaturen så låg i Bottenhavet?

Väldigt intressant fråga! Jag har tillsammans med en oceanograf på SMHI kikat på orsaker och det verkar just nu troligtvis bero på så kallad uppvällning. Det råder syd-sydvästvind och har gjort det sedan i fredags. Det innebär att uppvärmt ytvatten pressas österut mot Finland och på den svenska sidan får vi istället upp kallare vatten från djupet.

Magnus • I Skåne ser det ju ej ut att passera 20g på 10 dygn framåt och regn tor-lör, så antar det är högre upp ?

För Skånes del är det under denna vecka främst de inre och östra delarna som kan få uppemot 25 grader

Kristofer • Hur blir vädret i Tornedalen i helgen?

Tornedalen ser ut att få klassiskt sommarväder av den varma varianten med sol som på dagen samsas med stackmoln och lokalt någon eftermiddagsskur. Temperatur dryga 20 grader och mest svag vind.

AnneMarie • Hej, jag har mått så gott senaste veckan då det varit svalt väder. Jag måste därför fråga:. blir det chans till lite lagom ostadigt väder framöver?

Närmaste par veckor blir det tidvis ostadigt men varmare väder. Dock inte så varmt som den period vi hade i juni med på flera håll över 30 grader,

Karl Gustav Bernadotte • När är vattnet som varmast för att bada i?

Generellt i augusti men badar man havsbad kan man även hålla koll på vindriktning. Blåser det från land ut mot hav, frånlandsvind, sker en så kallad upwelling där kallare vatten tar sig upp till ytan. Gillar du varmt vatten så satsa på dagar med svag vind eller pålandsvind

Fredrik • Hur ser det ut för södra Gävleborg kommande veckor? Varit mycket blåst kommer de att minska?

I samband med väderfrontspassage på onsdag samt söndag kan det bli lite blåsigare men annars blir det ganska lugnt.

Joakim • Hur blir det i Skellefteå? Har varit regn och kallt i 2 veckor nu, ser fram emot lite sol bara det inte blir 30+ 😅

Värmen är på väg! För Skellefteås del möjligtvis närmare 25 grader till helgen. Även nästa vecka ser ut att bli varm. Inga 30+ i prognosen

Ingrid • Kommer det att bli stabilare väder längre fram i sommar?

Det är svårt att i nuläget se vad som väntas mot slutet av sommaren. Men för julis del fortsätter det ganska ostadiga vädret men med varmare och fuktigare luft

Ia • När väntas bättre väder på västkusten? Längtar efter lite värme och sol inte bara någon enstaka dag.

Det kommer fortsätta vara växlande med soliga dagar ömsom dagar med regn. Men temperaturen väntas öka och kommande par veckor ser dagstemperaturen ut att hålla sig över 20 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.