Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Högtryck på höst och vinter

Uppdaterad
Publicerad

Högtryck förknippas av många med sol och värme men så är inte alltid fallet. På sommaren betyder oftast högtryck sol och värme men resten av året är det lite mer osäkert. I ett högtryckläge under hösten men även vinter och tidig vår bildas ofta dimma och moln under natten när temperaturen sjunker. Eftersom att solen inte värmer så mycket under den här delen av året ligger dimman och molnen ibland kvar hela dagen.

Solen kan ”torka upp” molnen

Det blir som en kamp mellan solen och molnen, är molnen tillräckligt tjocka så klarar inte solen av att ”torka upp” molnen. Står solen däremot tillräckligt högt och molnen inte är allt för tjocka så ”torkas” molnen upp under dagens lopp.

Torr luft

Om luften i högtrycket först är fuktig men ersätts av torrare luft som drar in så kan molnen luckras upp.

Vind

Börjar det blåsa blandas den kallare luften vid marken med lite varmare luft högre upp vilket leder till att moln och dimma inte bildas under natten.

Påverkar temperaturen

Har vi mulet väder på dagen stiger inte temperaturen särskilt mycket men skingras molen så att solen får värma marken kan temperaturen stiga ganska ordentligt under hösten. Tvärt om blir det på natten, ligger molnen kvar kommer inte temperaturen sjunka så mycket under natten men är det klart väder och vindstilla sjunker temperaturen snabbt när solen gått ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.