Årstidernas läge när temperaturdygnet den 27 september avslutats där grönt betyder sommar och brunt betyder höst. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Hösten 2022

Uppdaterad
Publicerad

Under inledningen av augusti tog hösten över i delar av den svenska fjällvärlden.

Hösten 2022 inleddes i relativt normal takt under inledningen av augusti när delar av Lapplandsfjällen och nordligaste Jämtlandsfjällen fick höst, där Tarfala i nordligaste Lapplandsfjällen var officiellt först ut den 2 augusti.

I slutet av augusti och början av september tog hösten stor kliv ner över Norrland och nordvästra Svealand och var då delvis för sin ordinarie tidtabell.

I mitten av september tog hösten nya kliv söderut och anlände till en allt större del av Svealand och även till delar av Götaland, främst till Sydsvenska höglandet. Officiellt först i Götaland att få höst var Tomtabacken sydost om Jönköping i Småland den 15 september. Ostadigt väder med mycket moln och därmed dämpad nattkyla i slutet av september gör att höstens avancemang vidare söderut pausats.

Meteorologisk höst är när dygnsmedeltemperaturen ligger mellan 0 och 10 grader. Läs mer om höstdefintionen under ”Relaterat” under denna artikel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet