Klassik La Niña, där havsvattnet i tropiska Stilla havet är kallare än sitt medelvärde och det varma vattnet förskjuts västerut mot Indonesien och Australien. Foto: SVT Design

Kanske en La Niña på gång?

Uppdaterad
Publicerad

Väderfenomenet ENSO, bestående av havsfenomenen El Niño och La Niña, samt deras respektive atmosfäriska respons har stor påverkan på delar av den globala cirkulationen. Störst påverkan är det förstås i Stilla havet och närliggande kontinenter.

ENSO befinner sig just nu i ett neutralt, men varmt läge. Sedan hösten 2018 har kriteriet för en El Niño, eller kanske snarare den mer ”centrala” varianten El Niño modoki till och från varit uppfyllt. För det krävs att både havsvattnet följer det typiska mönstret och att atmosfären uppvisar motsvarande fördelning av regniga respektive torra områden.

Kan vara på väg mot La Niña
Nu finns det vissa tecken på att vi kan vara på väg mot en La Niña – åtminstone är det flera prognoser som pekar på det. Övergången tros kunna inträffa antingen under sommaren eller någon gång i höst – om det nu blir av. Sist vi hade en La Niña var vintern 2017-18, vilken var av en klassisk typ så som bilden ovan visar.

Det finns forskning som visar att det ofta uppstår en La Niña ungefär ett år efter en relativt stark positiv Indian ocean dipole, IOD, vilket inträffade hösten 2019. Några tydliga exempel är åren 1994, 1997 och 2006 – samtliga utvecklade en stark eller mycket stark positiv IOD under den senare delen av året. Åren därpå, det vill säga 1995, 1998 och 2007 utvecklades någon form av La Niña och övergången började redan under sommaren. Eftersom IOD hösten 2019 var rekordstark, finns det en ökad sannolikhet att de prognoser som indikerar en La Niña faktiskt kan stämma.

Eventuellt aktivare orkansäsong i Atlanten
Skulle en La Niña etablera sig under sommaren kan det bli aktuellt med en mer aktiv orkansäsong på Atlanten än vi haft de senaste två åren. En övergång till La Niña brukar också innebära att monsunen i Indien och kanske också Sydostasien blir förstärkt vilket betyder mer regn där. Dock påverkas monsunens styrka av flera andra faktorer också.

Kan sommaren i Sverige påverkas?
Det går inte att säga att det finns någon direkt påverkan, en så kallad ”ett till ett”-relation. Men det finns en del samband (på engelska teleconnections) som kan uppstå till följd av förändringar i ENSO-fenomenet. För att förstå hur det hela hänger ihop måste man undersöka flera andra samband och andra faktorer som kan styra på en kortare tidsskala. Somrarna i Sverige har sett väldigt olika ut under år med egenskaper som skulle kunna motsvara det läge vi befinner oss nu.

Prognoser på El Niño och La Niña (externa länkar)

  • NMME – En ensemble av amerikanska och kanadensiska modeller. Uppdateras den 8:e varje månad
     
  • C3S (Copernicus) – En ensemble med flera europeiska modeller samt en amerikansk. Uppdateras den 13:e varje månad.
     

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer