Varmt vatten kyls snabbare
Under vissa förhållanden fryser mycket varmt vattnet till ånga, snöflingor och is partiklar då det kastas ut i luften. En hypotes om varför fenomenet kan inträffa är att varmt vatten kan frysa snabbare än kallt vatten. Det bör därför vara tillräckligt kyligt i luften för att avkylningen ska kunna bli så plötslig.
”Mpemba-effekten”
Fenomenet kan förklaras av den så kallade ”Mpemba-effekten”, som menar att varmare vatten fryser betydligt snabbare än kallare vatten under rätt förhållanden.
Flera hypoteser
Det finns samtidigt en rad olika hypoteser som skulle kunna förklara fenomenet.
- Vattendropparna blir snabbt mycket små och fryser därför lättare i ett varmare tillstånd när en stor del av massan förvinner till följd av avdunstning.
- Hur snabbt vattnet avkyls beror på temperaturskillnaden mellan vattnet och dess omgivning.
- Vattenmolekylerna rör sig snabbare och bindningarna blir längre i ett varmare tillstånd. Bindningarna trycks ihop som spända fjädrar och vattenmolekylen innehåller därför en stor mängd energi. När varmt vatten sedan kastas ut i luften så avges betydligt mer energi i förhållande till kallt vatten.
Värt att notera är dock att fenomenet inte har en helt fullständig förklaring ännu.