Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Kallast på luciadagen

Uppdaterad
Publicerad

December bjöd delvis på vinterväder även i söder, och månaden blev kallare än normalt i hela landet.

Kall december för andra året i rad

December var kall, där månadens medeltemperatur hamnar under det normala i hela landet. Kylan var mest uttalad i ett stråk genom Hälsingland, Dalarna och Härjedalen med 4–5 grader under normalt, medan Götaland och nordligaste Norrland ”bara” hade 1–2 grader kallare än referensåren 1991–2020. I främst nordligaste Norrland hade december till och med varit mildare än normalt om det fortsatt varit 1961–1990 som gällt som referens. Har ni förresten koll på vad som är normalt väder i december?

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

För andra året i rad blev december kallare än normalt, där delar av landet hade såväl kallare som varmare nu än 2021. Däremot var december 2020 en mycket mild december, liksom åren dessförinnan. Lokalt är det dock tillbaka till 2010 som gäller för att hitta en kallare december än årets. Månadens kallaste dag blev lucia, och mer om vad som hänt under månaden återfinns i min analys av decembervädret 2022.

Övervägande torrt

December blev en övervägande torr månad, främst rikligt snöande den 8–10 i delar av Västerbotten undantaget. Länge såg det ut att gå mot ännu torrare, men ostadigt väder sista veckan gjorde att avvikelsen jämfört med referensåren 1991–2020 inte blev fullt så stor. Lokalt i Västerbotten föll dubbla normalmängden, medan delar av Östergötland och västra Jämtland fick strax under hälften av det normala.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I och med att månadens nederbörd inte avviker anmärkningsvärt från det normala är det mestadels ett eller ett par år sedan som december var såväl torrare som blötare än detta år. I större delen av landet var december torrare än nu senast 2021, medan 2020 var rätt allmänt blötare, men för Skåne och västra fjällen gäller det omvända förhållandet.

Solen lyste med sin frånvaro i Luleå

I december är det allmänt få soltimmar det handlar om, vilket gör att en enda dag med sol kan få stor inverkan på månadens totala solskenstid. Det gör också att det oftast, likt denna december, blir stora variationer i landet. De korta dagarna i norr gör även att solen måste lyckas ”träffa” de klara perioderna. Luleå i Norrbotten bommade helt hela månaden och fick ingen solskenstid alls. Det har hänt förr i december för deras del och lär göra det igen, för normal solskenstid i december är ynka 3 timmar.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Kalluften la grunden till en lugn månad, där vindens byighet i snitt låg lägre till delvis mycket lägre än brukligt. Det fanns egentligen bara två blåsiga tillfällen under månaden, och det var stormvindar vid Upplandskusten den 13 och likaså i Jämtlandsfjällen den 29–31.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

DECEMBER 2022 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 3,1 grader i Utklippan, Blekinge

Lägst månadsmedeltemperatur: 13,6 minusgrader i Särna, Dalarna

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur (som denna månad innebar minst underskott): 0,2 grader under normalt i Utklippan, Blekinge (3,1 grader mot normala 3,3 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 5,3 grader under normalt i Sveg, Härjedalen (12,1 minusgrader mot normala 6,8 minusgrader)

Störst månadsnederbörd: 147,1 mm i Torup, Halland

Minst månadsnederbörd: 15,9 mm i Abisko, Lappland

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 205 % i Lövånger, Västerbotten (127,3 mm mot normala 62,0 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 37 % i Digernäset, Jämtland (31,3 mm mot normala 83,6 mm)

Mest solskenstid: 42 timmar i Karlstad, Värmland

Minst solskenstid: 0 timmar i Luleå, Norrbotten

Mest solskenstid i procent av normalt: 161 % i Storlien-Visjövalen, Jämtland (23 timmar mot normala 14 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 0 % i Luleå, Norrbotten (0 timmar mot normala 3 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 28,7 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 30–31

Högst byvind i fjällen: 33,8 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 30

Högst medelvind vid kusten: 24,6 m/s i Örskär, Uppland den 13

Högst byvind vid kusten: 29,4 m/s i Örskär, Uppland den 13

Högst medelvind över inlandet: 11,9 m/s i Hällum, Västergötland den 31

Högst byvind över inlandet: 21,0 m/s på Visby flygplats den 12

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet