Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ostadigt utan större dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rekordvarm april blev nog majvädret lite av en besvikelse för många. Maj blev trots allt varmare än normalt i hela landet, men också blötare än vanligt på många håll. Ostadigt, men utan någon större dramatik skulle man kunna säga.

Maj kan ofta vara en ganska odramatisk vädermånad. Vårens svängningar lugnar ner sig när sommarvädret kommer krypande men det har ännu inte hunnit bli tillräckligt varmt och fuktigt för att få till de kraftiga skurar som sommarmånaderna kan bjuda på. Årets majväder blev inget undantag och vållade inga större rubriker.

Temperaturen blev något högre än normalt i större delen av landet, men skillnaden hamnade till stor del omkring 1 grad. De kalla och varma perioderna under månaden tog alltså i stort sett ut varandra. Ingen plats i landet fick lägre medeltemperatur än normalt, men både Borås och Landvetter i Västergötland prickade exakt normal medeltemperatur för månaden. I absoluta tal hade skånska Lund högst medeltemperatur i landet i maj med 12,3 grader medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade lägst medeltemperatur med 1,0 minusgrad.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Efter en övervägande torr inledning blev vädret allt ostadigare och sammanlagt föll mer nederbörd än normalt i så gott som hela landet. Undantaget är främst Gotland, som fick en torr maj, precis som delar av östra Götaland och östra Svealand. Även om det var blött var mängderna inte anmärkningsvärda, och mest i procent räknat föll i norra Jämtland och sydvästra Lappland med lokalt mer än dubbelt mot det normala.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Antalet soltimmar i maj blev i runda slängar normalt och långt ifrån några rekord. Snön hade till stor del redan smält innan maj började, så frånsett bakslagen i början av månaden, var bara fjällkedjan och delar av Lapplands inland snötäckt i maj. Havsisen på Bottenhavet, norra Kvarken och Bottenviken levde också en alltmer krympande tillvaro under månaden och från den 23 var det helt isfritt.

Bakslag med blötsnö långt söderut

Maj började rejält kyligt med skurar av regn, blötsnö och hagel långt söderut i landet, bland annat i Jönköping på morgonen den 3. Den morgonen låg mätbart snötäcke på sina håll i främst Dalarna. Djupast låg snön i Grundforsen i norra Dalarna med 4 cm, följt av Åkroken i södra Ångermanland, Lillhamra i norra Dalarna och Skattungbyn i östra Dalarna, alla med 3 cm. Grundforsens 4 cm blev för övrigt månades största snödjup i Svealand. Motsvarande notering för södra Norrland blev 43 cm i Storlien-Visjövalen i Jämtlandsfjällen den 5 och för norra Norrlands del 143 cm i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen den 1-2.

I Götaland uppmättes inget snödjup i maj, men lokalt kan snön säkerligen ändå tillfälligt lagt sig under den inledande veckans kyliga väder. Än mer snö föll natten till den 6 då Ransaren i sydligaste Lapplandsfjällen fick 12 cm. Snön föll i delar av Lappland, Jämtland och Härjedalen och i exempelvis Lillhärdal i Härjedalen låg snön 7 cm djup.

Det vara inte bara snö som var samtalsämnet dessa dagar, utan även kylan. Skånska Lund noterade med 0,7 minusgrader den 3 sin lägsta majtemperatur sedan 1978 och Örebro i Närke hade kallast i maj sedan 1953 med 4,2 minusgrader den 5. Skånska Kristianstad var än värre, för där blev det nytt rekord, 3,8 minusgrader den 4. Mätningarna inleddes där 1878 och det tidigare rekordet löd på 3,5 minusgrader från 1935. Samma natt noterades också månadens lägsta temperatur i landet, 12,3 minusgrader i Tarfala i norra Lapplandsfjällen.

Med fog kan man hävda att kylan kulminerade den 3, för den dagen blev det aldrig varmare än ynka 11,5 grader någonstans i landet, månadens lägsta maximitemperatur. Det var för övrigt i Kristianstad, och alltså dagen för deras rekordkalla natt.

Första högsommardagen

En vecka in i månaden blev vädret både stabilare och varmare. Helgen den 7-8 vällde varmluften in över landet från sydväst. Årets första högsommardag inträffade den 9 med som högst 25,8 grader i Hedeviken i Härjedalen. Två dagar senare slogs det värdet och skånska Lunds 26,3 grader såg länge ut att bli månadens högsta temperatur. Värmen gick hårt åt resterna av det snötäcke som fortsatt låg i fjällnära trakter i norr. Dessutom anlände den meteorologiska sommaren till i stort sett hela Götaland och stora delar av Svealand, alltså till de områden som inte redan i april fått sommar. Dessutom blev det sommar i delar av Jämtland redan den 8, vilket är ovanligt tidigt och ungefär en månad tidigare än normalt.

Ostadigt med regn och skurar... och snö

Efter några dagars värme slog vädret om igen. Månadens mest omfattande och rikliga regn föll över Hälsingland med omnejd den 13. Över 30 mm föll lokalt: Kuggören vid Hälsingekusten 35 mm, Söderby-Karlsäng i norra Uppland 34 mm, Sänningstjärn i nordligaste Hälsingland 31 mm och Hassela i nodligaste Hälsingland 31 mm. Det blev startskottet för en lång period under månadens andra halva med allmänt ostadigt och övervägande svalt väder. Regn- och skurområden passerade revy över landet och varvades med lite sol och lokala skurar. Vissa dagar, främst den 22-23, var ändå skapligt varma i större delen av landet. Tidvis var det också blåsigt, främst den 19 och den 23-25. Vinden över land nådde dock aldrig 21 m/s, vilket är gränsen för mycket hårda vindbyar.

Alla som trodde att snön gjort sitt för säsongen trodde gruvligt fel, för i Kiruna vaknade man upp med snötäcke på marken den 18. I samma veva blev det tillfälligt varmare igen och den meteorologiska sommaren gjorde en framryckning norrut över södra Norrland.

Varm sista dag

Innan månaden tog slut hann väldigt varm luft strömma upp söderifrån över södra halvan av landet. Mycket sol och som mest 29,3 grader varmt i Kvarn i nordvästra Östergötland avslutade en något varm, ostadig och tämligen odramatisk vädermånad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet