Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Uppdaterad månadsöversikt för april

Uppdaterad
Publicerad

Kallare än väntat vecka 16 och svårbedömda detaljer senare under månaden.

Foto: SVT

Vecka 16

Efter att vecka 14 och 15 verifierat någorlunda bra sett till ursprungsöversikten som publicerades lagom till påskhelgen stöter vi nu på patrull under vecka 16. Högtrycket som skulle legat över nordöstra Europa hamnar längre österut och samtidigt får vi mer högtrycksbetonat väder än väntat på Nordatlanten. Ett mer blockerat läge över Arktis bidrar till en allmänt svagare cirkulation och en kil med kalluft drar ner en bra bit söderut över Europa.

Månadsväder

För Skandinaviens del kan man räkna typiskt aprilväder. Det blir rätt kyligt, på vissa håll kan man väl till och med säga kallt och tidvis väntas både regn, byar av snö eller årstidstypiskt snöhagel. Samtidigt också längre perioder med uppehåll och en del sol, särskilt eftersom vi väntas gå mot ett svagt högtrycksbetonat läge efterhand.

Rejält varm luft drar upp i öster och i gränsen mellan luftmassorna bildas kraftiga lågtryck över Östeuropa som letar sig norrut. Över mellersta Europa både kyligt och en del skurområden, framförallt under början av veckan.

Foto: SVT

Vecka 17

Högtrycket i över Ryssland och högtrycket över Atlanten närmar sig varandra något och bildar en form av svag högtrycksbrygga under vecka 17. Åtminstone bör den framträda i medeltal och det rör sig för närvarande inte om något starkt högtryck. Troligtvis blir det lite varmare generellt över Skandinavien, men än så länge syns ingen rejäl vårvärme.

I gränsen till ordentligt varm luft över Sydosteuropa och sydvästra Ryssland kan det bildas en del lågtryck med regn över mellersta Europa. I takt med den västliga förflyttningen på högtrycket i öster kan dessa mycket väl börja leta sig norrut mot Skandinavien. Om detta sker kan vi räkna med både hoppiga väderprognoser, potentiellt mer nederbörd än den här kartan antyder och eventuellt mer varmluft också.

Foto: SVT

Vecka 18

Om vi får högtrycksbetonat väder en tid, alternativt att vi får upp lite varmluft från kontinenten över Skandinavien kan man tänka sig en kortare omgång med lite mer påtaglig vårvärme. Samtidigt finns svaga tendenser till att ett mindre bakslag kan stå för dörren någon gång där i början av maj.

Föregående version av översikten nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OBS! Detta är den föregående versionen av översikten och används endast för att jämföra med nuvarande! Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Månadsväder

Mer i ämnet