Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppdaterad månadsöversikt och utvidgad diskussion med meteorolog Nitzan Cohen. Foto: SVT

Månadsöversikt för mars-april

Uppdaterad
Publicerad

Uppdaterad översikt för mars samt förlängd till första halvan av april

Översikt för vecka 12 Foto: SVT

Vecka 12

Ett högtryck utvecklas över norra Europa, först över Skandinavien och sedan flyttar det sig bort över västra Ryssland. Det ger en relativt stabil inledning på veckan över Skandinavien, men efterhand förstärks ett storskaligt lågtrycksområde med lite kallare luft. I sin helhet väntas mildare väder än normalt i norra Skandinavien, i södra växlande mellan kallare och mildare än normalt.

Månadsväder

Över Västeuropa rätt ostadigt, i synnerhet Iberiska halvön. Samtidigt slinker det upp rätt varm luft över bland annat Frankrike. Mest milt för årstiden i östra Europa också, vid östra Medelhavet och Svarta havet rätt ostadigt.

Högtrycket över Grönland utvecklas långsammare än väntat men förstärks lite efterhand, samtidigt som lågtrycksområdet över Skandinavien tar form senare under veckan.

Översikt för vecka 13 Foto: SVT

Vecka 13

Denna vecka ser ut att inledas lite ostadigt över Skandinavien, men efterhand förskjuts högtrycket över Ryssland något västerut. Exakt vilka luftmassor som väntas ligga över Skandinavien är osäkert och det finns ingen tydlig temperatursignal. Troligen omkring det normala, lite över eller lite under.

Över Atlanten väntas allmänt lågtrycksbetonat väder, med tyngdpunkt väster om Biscayabukten. Det ger en del regn till och från över Västeuropa och troligen rör sig vårvarm luft upp över mellersta Europa. Över Grönland ser det högtrycksbetonade vädret ut att fortsätta, med en slags ”brygga” till högtrycket över nordöstra Europa.

Foto: SVT

Vecka 14-15

Ostadigt väder väntas över västra och centrala Europa. Ser man på det nordsydligt lutar det åt att södra och mellersta Europa får varmare väder en normalt till en början medan Skandinavien fortsatt ligger nära normalt. En bit in i april ser den varma luften att tryckas undan söderut och högtrycket i norr flyttar sig västerut och försvagas. Det kan vara en indikation på att kallare luft i allmänhet letar sig söderut. I ett sådant scenario kan det rimligen bli en period med klassiskt aprilväder i Skandinavien.

Video med föregående version av översikten nedan

OBS! Gäller ej längre, används endast för att jämföra med nuvarande version.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OBS! Detta är en äldre version av månadsöversikten som inte längre gäller. Används endast för att jämföra med nuvarande version. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Månadsväder

Mer i ämnet