Normal medeltemperatur i grader för mars månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vad är normalt marsväder?

Mars är nog den allra bästa vintermånaden för många i norr. I söder börjar våren ta fart i mars.

I mars står solen allt högre på himlen och värmer allt mer. Samtidigt ligger snön djup i norr, och vissa år även i söder. Vissa kallar det vårvinter, andra senvinter, men känslan är densamma när solen strålar över skarsnön. Kyla och vintermörker ersätts av allt ljusare dagar, och vecka för vecka känns det att solen värmer allt mer. Framför allt om man står i lä mot en södervägg. Inte undra på att dagsmeja är ett ord som ofta hamnar högt när svenskarna får lista sina favoritord. Vintern är på väg mot sitt slut och våren tar över alltmer i söder, från att ha nått inre Götaland i början av mars upp till sydöstra Norrland i slutet av månaden. I Dalarnas sägs vintern ta slut efter Vasaloppet, men rent meteorologiskt finns inget belägg för det.

I slutet av mars infaller vårdagjämningen. Vädret ändras inte för det, men däremot som är det så dags på året som dagens längd förändras snabbast. Solen tar över kommandot alltså, och vi går över från en vinterstyr väderregim där luftmassans temperatur och fuktighet har stor betydelse för vilket väder vi får till ett sommarläge där solen blir en tydlig motor som driver vädret över dygnet. Bara det att man ser en tydlig gång i temperaturen över dygnet är ett tydligt exempel på att vinter är på väg över i vår.

Stora skillnader från år till år, och från dag till dag

Mars kan vara alltifrån vinter i hela landet till tidig vårvärme och snösmältning långt norrut i landet. Många av de senaste årens marsmånaderna har varit milda, men 2018 var det istället rejält kallt. Snöoväder kan fortsatt slå till i söder i mars (även om det inte är lika vanligt så här års som under vinterns första halva), medan andra marsmånader snarare är att likna vid april. I söder har tillgången på snö och havsis stor inverkan på hur kall mars kan vara, för med barmark och öppet hav är det sällan som vintern har någon större chans att (åter) etablera sig i söder. I norr är det snarare tvärtom, för där bidrar snötäcke och havsis till att temperaturen nattetid hålls nere. Minusgrader nattetid är en effektiv broms för snösmältningen och en effektiv skarsnöskapare.

I söder kan temperatur i slutet av mars nå 20-gradersstrecket. Det svenska datumrekordet för tidig 20-gradig värme är den 18 mars 1990 när småländska Oskarshamn noterade 20,5 grader varmt. Det mesta av nederbörden i mars faller som snö i norr och antingen snö eller regn i söder beroende på hur mild eller kall månaden är. Mars är relativt nederbördsfattig, men efterhand märks en viss ökning i nederbördsmängderna, även om det går långsamt. Lite varmare och fuktigare luft gör att nederbördsmängderna ökar, men även att temperaturkontrasten mellan södra och norra Sverige ökar bidrar till ökad nederbörd jämfört med februari.

Det kan även svänga mycket om marsvädret från dag till dag, och det är sällan som hela månaden har snarlikt väder. Vindstilla och sträng kyla i norr ena dagen följt av töväder och snålblåst dagen därpå. I söder får man oftast räkna med ett eller flera bakslag i mars, där snöglopp på tvären kan följas av 15-gradig vårsol och fågelkvitter i massor.

Allmänt varmare och i fjällen delvis även blötare

I och med bytet till referensperioden 1991–2020 märks att det normala marsvädret blivit klart varmare. Skillnaden mellan referensperioderna är från enstaka tiondelar varmare i delar av fjällvärlden till cirka 2 grader som mest. I snitt för samtliga temperaturstationer i landet är medeltemperaturen i mars 1,3 grader högre med den nya referensperioden jämfört den gamla.

För månadsnederbörd är skillnaderna mindre. Det är i princip bara i de västra fjällen man kan se en tydlig förändring mellan de två referensperioderna, för där har mars blivit blötare. I övriga landet är skillnaderna mindre och varierande. Ett riksgenomsnitt för normal nederbördsmängd för referensperioden 1991–2020 hamnar på 97 % av vad som var normalt under föregående referensperiod.

Varmast: 22,2 grader i Sandbäckshult, Småland och i Oskarshamn, Småland den 30 mars 1968
Kallast: 45,8 minusgrader i Vuoggatjålme, Lappland den 4 mars 1971
Högst månadsmedeltemperatur: 6,6 grader i Kristianstad, Skåne, i Malmö, Skåne och i Helsingborgs sockerbruk, Skåne 1938
Lägst månadsmedeltemperatur: 18,0 minusgrader i Karesuando, Lappland 1966
Störst dygnsnederbördsmängd: 90 mm i Joesjö, Lappland den 19 mars 1966
Störst månadsnederbörd: 318 mm i Riksgränsen, Lappland 1953
Störst snödjup: 265 cm i Katterjåkk, Lappland den 13 mars 1993
Högst medelvind i fjällen:
43,8 m/s i Stekenjokk, Lappland den 2–3 mars 2011
Högst medelvind vid kusten:
33 m/s i Grundkallen, Uppland den 9 mars 1968
Högst byvind: 57,3 m/s i Tarfala, Lappland den 8 mars 1997
Mest solskenstid: 303 timmar i Hoburg, Gotland 2022

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet