Normal medeltemperatur i grader för september månad för referensperioden 1991–2020. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vad är normalt septemberväder?

Samtidigt som hösten tar över alltmer i norr kan det fortsatt vara full sommar i söder. Kontrasten nordsydligt genom landet ökar i september, och därmed kan vädret skifta från högsommarvärme till snöyra.

Första frosten, först snön, lövfällning och höstdagjämning. Nog märks det att september är början på slutet för sommarhalvårets solvärmebaserade väderregim och att vi snart kryper in i vinterhalvårets mörkare och kallare tid. Men september kan även bjuda på klarblå himmel, sensommarsolig värme. På senare år har det till stor del handlat om varma septembermånader, kanske främst då 2016, som även var övervägande torr med en sommar som inte riktigt ville ge upp.

Vid höstdagjämning står solen lika högt på himlen som i slutet av mars när det är vårdagjämning. Men där slutar likheten, för på våren är vi på väg från kyla mot värme medan det är tvärtom på hösten. Det innebär att havsvattnet är uppvärmt efter en lång sommar, att vi har växtlighet som fångar och behåller värme och fukt på ett helt annat sätt än på våren. Så det går aldrig att få klassiskt aprilväder i september, däremot kan vädret pendla mycket och ofta mellan uppåt 25-gradig sensommarvärme och tidigt snötäcke i norr.

Höstens stormperioden kan inledas redan i september, främst i slutet av månaden, även om stormfrekvensen ökar när vi kommer in senare på hösten och in i vintern. Många äldre kanske minns den kraftiga septemberstormen 1969, och på senare år har det skett i snitt vartannat år: 17 september 2020, 21 september 2018, 29 september 2016 och 22 september 2014, som synes en tydlig övervikt för slutet av månaden.

Nattdimman får allt svårare att lätta

Dimma och dimmoln som bildas på sommarnätter försvinner relativt snabbt efter soluppgången. Men när vi kommer in i september blir ”när kommer dimman att lätta”-frågan aktuell att besvara. Solen står fortsatt så pass högt på himlen att nattdimman säkerligen kommer att lätta, men det kan ta sin tid, kanske in på eftermiddagen. Då märks det, alltför väl tycker nog många, att hösten är i antågande. För i september tar den meteorologiska hösten stora kliv söderut över landet, och följs enstaka år (senast 2019) av vinterns lokalt tidiga entré i fjällvärlden.

Rekordsent datum för 25-gradig värme i landet är den 29 september 2011 då det var hela 25,6 grader varmt i Hudiksvall vid Hälsingekusten. I den allt varmare värld vi lever i är det nog bara en tidsfråga innan vi får uppleva den första högsommarvarma dagen i oktober.

Flertalet septembermånader bjuder även på det första officiella snötäcket i landet för säsongen, om än lokalt och att det oftast bara ligger kvar en dag eller så. Det sker dock sällan i början av september, utan oftast först ungefär när septemberlönen tickar in på kontot. Nattfrosten ligger steget före första snön på väg ner över landet, så även i söder är det vanligt med de första frostnätterna mot slutet av månaden. Men det varierar givetvis mycket från år till år beroende på om väderläget är mer sensommar- än höstlikt.

Mer sensommar nu än tidigare

Hela landet har statistiskt sett varmare nu med referensperioden 1991–2020 än med den förutvarande perioden 1961–1990, och det är tämligen jämnt fördelat över landet med i snitt väldigt nära en grad. Man kan skönja en viss dragning åt att förändringar är aningens större i norr än i söder, men med lokala variationer därtill.

För nederbördsmängd är skillnaderna mellan de två referensperioderna 1961–1990 och 1991–2020 tydlig, att större delen av landet nu har torrare väder i september än tidigare. I snitt handlar det om en tioprocentig minskning, men med stora lokala variationerna är stora. Främst delar av norra Norrland har gått åt det blötare hållet, vilket mycket troligt beror på att sensommarvädret med skurar och större regnmängder hänger i längre nu eftersom det även är där som temperaturen förändrats som mest åt det varmare hållet. September är på väg mot att bli mer sensommar än höst även där.

Varmast: 29,1 grader i Stehag, Skåne den 1 september 1975
Kallast: 15,2 minusgrader (avläst på en halv grad när och i efterhand korrigerad med 0,8 grader) i Brännberg, Norrbotten den 29 september 1939
Högst månadsmedeltemperatur: 17,1 grader i Göteborg, Västergötland och Ölands norra udde, Öland 2006
Lägst månadsmedeltemperatur: 3,4 minusgrader i Vassitjåkko, Lappland 1907
Störst dygnsnederbördsmängd: 141,0 mm i Hemse, Gotland den 2 september 1913
Störst månadsnederbörd: 301 mm i Höglekardalen, Jämtland 1984
Störst snödjup: 62 cm i Sösjö, Jämtland den 28 september 1954
Högst medelvind i fjällen: 41,3 m/s i Stekenjokk, Lappland den 9 september 2009
Högst medelvind vid kusten: 35 m/s vid Ölands södra grund, Öland den 22 september 1969
Högst byvind: 52,4 m/s i Tarfala, Lappland den 5 september 2005
Mest solskenstid: 264 timmar i Svenska Högarna, Uppland 2014

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet