Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Den globala snittemperaturen i januari var den hittills högsta för månaden. Forskare varnar för att klimatförändringarna för med sig ökad risk för torka och bränder, som nu i Chile. Bilden togs i Vina del Mar häromdagen. Foto: Esteban Felix

Nytt globalt värmerekord i januari

Uppdaterad
Publicerad

Januari månad i år slog rekord som den hittills varmaste januarimånaden globalt.

Det innebär att värmerekord slagits åtta månader på raken, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Medeltemperaturen förra månaden fastställdes till 13,14 grader Celsius, vilket är 0,12 grader över den näst varmaste januarimånaden, 2020.

Jämfört med snittet på januarimånaderna under de förindustriella åren 1850–1900 var årets notering 1,6 grader varmare. Januari 2024 blev därmed den tolfte månaden på raken som temperaturen legat mer än 1,5 grader över den förindustriella nivån.

”Snabba utsläppsminskningar av växthusgaser är det enda sättet att stoppa den globala temperaturökningen”, kommenterar Samantha Burgess, biträdande chef vid Copernicus, i ett pressmeddelande.

Värdena är alltså ett globalt snitt. I Europa var det spretigt: I Norden noterades som bekant riktigt låga temperaturer, och till och med köldrekord, medan temperaturerna var ovanligt höga i södra Europa.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod det fel temperatur för år 2020. Det stod där då 13,4 och 0,12 grader vilket alltså var felaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.