Orkan vid Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

Just nu drar en orkan fram över Stilla havet. Lane har den kallats och passerar utanför Hawaii. Dessutom finns en tropisk storm, Soulik, som passerat Korea och som nu vandrar vidare över Japanska havet.

Orkansäsongen är igång och Soulik, som nu nedgraderats till en tropisk storm, är inte det första oväder att drabba Sydkorea. Men är den första att passera rakt över den koreanska halvön. Tokyo ser ut att klara sig men eftersom stormens bana är böjd, ser båda landsändarna ut att beröras.
 

Det blir nog inte vindarna som kommer ställa till med störst förödelse utan de kraftiga skyfallen. Stora delar av den koreanska halvön ser ut att få över 100 mm regn på bara några dagar. Det blir troligtvis större lokala variationer i Japan, men även här lokalt flera hundra millimeter regn.

Ungefär samtidigt passerar Lane utanför Hawaii. Ögruppen ligger i periferin av orkanen som även den försvagas under sin resa. Från en kategori 3 till en kategori 1 under lördagen. De flesta öarna väntas få mer än 200 mm regn och en del uppåt ”2 feet” – 600 millimeter. Jämförelsevis faller det normalt sett mellan 500 och 1000 mm regn i Sverige på ett helt år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer