Utanför hotell Rigopianoi centrala Italien, 19 januari. Foto: REUTERSVisa alla (4)
Visa alla (4)

Snökaos i Italien

Italien har haft kallt väder med mycket snö under flera dagar och dessutom flera jordbävningar. Detta har nu också lett till laviner i det område som redan är värst drabbat av naturkatastroferna.

Ovädret är ett resultat av det stationära högtryck som befunnit sig över Västeuropa, vilket resulterat i starka, kalla vindar som cirkulerat från Ryssland och Skandinavien mot Östeuropa.

Dessutom, när kall luft strömmat över det Adriatiska havet har det lett till kraftigt snöfall över Italiens inland i de centrala delarna.

En serie av starka jordbävningar har drabbat centrala Italien sedan förmiddagen den 18 januari. Under de första två timmarna registrerades tjugoen måttliga till starka jordbävningar. Denna region har de senaste dagarna befunnit sig i snöstormsförhållanden, då det lokalt kommit mer än 2,5 meter snö.

En lavin träffade under onsdagskvällen ett vildmarkshotell där trettio personer befann sig. Räddningsarbetet pågår fortfarande men många befaras vara döda.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer