Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
UV-index visar hur länge det är lämpligt att vara i solen Foto: SVT

Solen bränner – skydd behövs redan tidigt på säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här och solen står allt högre på himlen. Så trotts att kalla vindar viner om husknutarna är det dags att tänka på solskyddet.

Solen står allt högre på himlen. Det innebär att UV-index stiger och kan orsaka solbränna på blek och ovan hud. I mitten av april står solen lika högt som slutet av augusti och max för UV-strålning har vi omkring midsommar.

UV-strålning är kortvågig strålning från solen. I lagom mängder mår kroppen bra av solstrålarna eftersom detta stimulerar produktion av D-vitamin i huden. Utsätter man sig för länge för kraftig UV-strålning är det skadligt för vår kropp, man bränner sig eller kan i värsta fall utveckla hudcancer.

Tema vår

Vi har ett naturligt försvar mot solens skadliga UV-strålar. I vår hud finns ett pigment, kallat melanin, som börjar produceras när vi utsätts för solljus. Det är detta pigment som gör att vi blir bruna av att vara i solen.

UV-index ökar snabbt dag för dag under april månad och kommer vid soligt väder att nå värden som ger risk för solbränna i slutet av månaden i södra Sverige och i snötäckt terräng längre norrut.

För personer med känslig hud innebär det att man bör iaktta försiktighet redan efter någon timme om man är ute mitt på dagen.

Många blir överraskade av en otrevlig solbränna i ansiktet efter en dag med trädgårdsarbete eller efter att ha åkt skidor i fjällen. Vill man vara säker kan man alltid smörja in sig under soliga dagar och skydda kroppen med kläder. UV-strålningen är som starkast mitt på dagen och har inget med temperaturen att göra. Den kan vara lika stark vid 20 grader som vid 30 grader. Det som påverkar är molnighet, men även tunna moln kan släppa igenom mycket UV-strålning.

På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan du beräkna Min soltid och se hur länge just du kan vara ute i solen utan att bli bränd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vår

Mer i ämnet