Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett stort högtryck kapslar in varm luft över stora delar av landet. Hör SVT:s Marcus Sjöstedt berätta mer om det härliga vädret. Foto: SVT

Solen här för att stanna: ”Kan bli årets varmaste dag hittills”

Publicerad

Lämna jackan hemma – sommarvärmen är här för att stanna. På många håll kan tisdagen bjuda på temperaturer på upp till 25 grader.

– Troligtvis får vi årets varmaste dag hittills, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Det högtryck med värme som dragit in över Sverige är här för att stanna – åtminstone veckan ut. På många håll runt om i landet väntas sol och temperaturer kring 20–25 grader under tisdagen, som kan bli den hittills varmaste dagen i år.

– Det är inte alls omöjligt att vi når 25-gradersstrecket på flera platser, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Sol och värme hela veckan

Enligt prognoserna kommer högtrycket att hålla sig kvar de närmaste dagarna och över helgen. Större delen av landet kan därmed vänta sig fortsatt höga temperaturer och sol veckan ut.

– Sedan får vi se vad som händer i början på nästa vecka. Högtrycket kan försvagas lite grann, det skulle kunna släppa in lite mer ostadigt väder och lite svalare luft, säger Marcus Sjöstedt.

Medelhögt UV-index

Den som gillar värme kan alltså passa på att njuta – men med viss försiktighet eftersom vårsolen är stark. UV-index, ett mått på hur skadlig solen är, ligger på en medelhög på gränsen till hög nivå, på många platser, enligt SVT:s meteorolog.

– Det kan vara lite lurigt att vistas i solen för länge. Jag tror att man kan bränna sig eller att det kan vara skadligt om man bara är i solen en halvtimme just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.