Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Solfilmen vecka 15

Uppdaterad
Publicerad

Solfilmen är ett inslag i SVT:s nyhetsprogram Aktuellt. Filmen visas en gång i veckan (Aktuellts 21-sändning på måndagar) från början av året fram till sommarsolståndet i juni. Filmen visar vilka tider solen går upp och ner i Lund, Stockholm, Kiruna och sedan 28 mars 2008 även Lycksele. Kiruna ersatte för några år sedan Luleå.

Tillbaka efter protest

Filmen gjordes i mars 1963 och visades första gången 21 mars 1963 och var från början svartvit. Tecknare Sverker Lund och fotograf Béla Thinsz. Det var bråttom att få den klar i tid till vårdagjämningen. Man behövde musik snabbt och efter visst letande i grammofonarkivet fann man den franska folkmelodin Le fiacre (Hästdroskan) på en 78-varvare. Det är tecknaren Sverker Lund själv som gäspar och suckar i filmen. Filmen skulle ursprungligen bara visas fram till midsommar 1963 men tittarna protesterade och den kom tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Solfilmen

Mer i ämnet