Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Strålningsdimma

Uppdaterad
Publicerad

Små vattendroppar bildas när fuktig luft som blir kallare måste göra sig av med vattenånga. Om det sker en bit upp från marken kallar vi det vi ser för moln, sker det på marken säger vi dimma.

Det finns olika typer av dimma. Strålningsdimma bildas vid klara nätter under sensommaren och hösten. På natten kyls marken av och det gör även att lufttemperaturen sjunker. När luften blir tillräcklig kall börjar fukten som finns i luften att kondensera till små droppar. Dessa små droppar är vad vi kallar för dimma. En av förutsättningarna för att den här typen av dimma ska uppstå är att det råder vindsvaga förhållanden. Den svaga vinden hjälper till att blanda luften precis ovanför markytan, vilket bidrar till att luften kyls av. Detta gör att dimman kan växa sig tjockare. Dimman är vanligtvis som tätast i gryningen, precis innan solen går upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.