Exempel på hur luftmassorna kan fördelas vid svag polär virvel. Foto: SVT

Stratosfäriska polarvirveln svag

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är den stratosfäriska polarvirveln rejält försvagad efter att det nyligen inträffade en så kallad plötsligt stratosfärisk uppvärmning (sudden stratospheric warming). Stratosfären sträcker sig mellan cirka 10-50 km höjd och olika vindförhållanden där kan i vissa fall påverka vädret i troposfären (cirka 0-10 km höjd) där vi har allt vårt väder.

Vanligtvis blåser en västlig vind i stratosfären runt nordpolen. Sett från ovan blir det som att vinden roterar motsols. Vid en plötslig stratosfärisk uppvärmning kan vinden istället byta riktning och bli ostlig, eller att virveln bryts i olika delar och delvis blir ostlig (sett från ovan medsols). I vissa fall fortplantas den här förändringen ner i troposfären efter en tid och och för Europas del betyder det att sannolikheten ökar för kalluftsutbrott från Sibirien, speciellt i de norra delarna.

Den kommande tiden finns vinterväder i sikte och kylan ser ut att komma från ost eller nordost. Detta är alltså troligen kopplat till den stratosfäriska uppvärmningen och försvagningen av virveln. Prognosen är dock lite osäker då det är svårt att bedöma Atlantlågtryckens styrka. Om dessa blir starka kan kylan tryckas undan en bit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer