Mary Rapp och Hasse Funck firar sommar i Falsterbo 1949. Foto: SVT BILD

Sveriges sommarsoligaste plats?

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om var i Sverige solen skiner som mest under sommaren kan besvaras med okänt, Hoburg, Visby, Luleå, Svenska högarna, Kiruna, Umeå, Östersund och Karlstad. 

SVT har endast tillgång till 19* stationer som mäter solskenstid, vilket gör det direkt omöjligt att utse den plats i landet där solen skiner som mest på sommaren. Dessutom har de äldsta 12 stationerna bara mätt sedan 1983 och övriga är av ännu yngre modell. För att komplicera det hela ytterligare måste du veta vad för rekordsiffror du letar efter. Är det mest sol i medeltal sett över hela sommaren, eller för ett specifikt veckonummer? Är det platsen som noterat flest soltimmar över en enskild vecka eller över ett enstaka år? Beroende på vad du söker efter får du olika svar, där vissa kan förvåna.

Mätning

Mätningarna sker med så kallad pyrheliometer och solskenstid registreras först när den direkta solstrålningen överstiger 120 W/m^^2, ett värde som valdes av WMO, världsmeteorologiska organisation, för att nya mätinstrument skulle kunna jämföras med äldre och okänsligare apparatur.

En första ändring

SVT startade den s.k. solligan 1990 och redovisade i början endast den tid solen tittade fram mellan kl. 08-20 på dagen, eftersom det var då som den “svenska turisten ansågs vara utomhus”. En regel som kritiserades för att missgynna Norrland och dess midnattssol. Så omkring 2000 började vi istället visa all tid som solen överstiger120 W/m^^2. Diskuterade och redovisade värden i denna artikel följer detta.

Specialveckor

Veckorna som redovisas är inte “vanliga” veckor utan mätningen sker från fredag morgon till torsdag kväll. Anledningen är att tävlingen av tradition startar på midsommarafton, som alltid är en fredag, och redovisas följande sju fredagskvällar.

Soligaste sommarplatsen

Så nu till själva ämnet, Sveriges sommarsoligaste plats. Om man ser orterna med högst genomsnitt för hela den sju veckor långa mätperioden är det jämt skägg mellan Hoburg på Gotland och Svenska högarna i ytterkanten av Stockholms skärgård. Båda platser har runt 535 timmars sol, vilket motsvarar cirka 11 timmar per dygn. Vill du hellre lapa sol i en stad ligger Karlskrona, Visby och Luleå bra till.

Ser man till de platser som noterat högst värden under ett enda år krossar Visby och Luleå allt motstånd. De har båda noterat över 13 timmars solsken varje dygn under en hel sommar.  Visby 1994 och Luleå både 2006 och 2014. 

Enstaka veckor sticker ut

Att kuststäder och öar är soligast under sommaren är inte speciellt förvånande då sjöbrisens klara himmel skiljer sig från de stackmoln och skurar som dominerar inlandet. Därför är det mycket förvånande att Kiruna innehar rekordet för soltid under en enskild vecka, 127 timmar. Alltså hela 18 timmars solsken varje dygn sju dagar i följd vecka 26 år 2020. I och för sig är chansen störst för maximala veckovärden i norr i början av sommaren då solen kan visa sig dygnet runt. Däremot ger en snabb koll att rekorden för veckorna 27 till 30 innehas av kuststationer som Luleå och Umeå. Men inte vecka 31 eller vecka 32 som bjuder på ännu ett par luriga vinnare i Östersund respektive Karlstad.

Så svaret på sommarens soligaste plats kan ges i många former beroende på vad du söker efter.  

*Sedan slutet av 1800-talet har mätningar av solskenstid skett på ett 60-tal platser under mätinstrument under olika långa perioder.  

Solfakta

Störst sommarmedelvärde:  536 hr, Hoburg 

Störst maxvärde för en sommar: 659 hr, Visby sommaren 1994

Störts veckomedelvärde: Svenska högarna, vecka 29 

Störst maxvärde för en vecka: 127 hr, Kiruna vecka 26 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.