Tromber är vanliga i USA och dödar i genomsnitt 60 personer per år. Det värst drabbade område kallas Tornado alley och ligger mellan South Dakota och Texas. Foto: SVT

Tromber i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tromber är vanliga i USA och dödar i genomsnitt 60 personer per år. Det värst drabbade området kallas Tornado alley och ligger mellan South Dakota och Texas.

I de åskväder som byggs upp i skiljezonen mellan kall torr luft från Kanada, varm fuktig luft från Mexikanska golfen och varm torr luft från norra Mexiko finns möjligheten att det bildas tornados, eller tromber som det heter på svenska.

Själva tromben bildas i molnet när luft lyfts och sänks under våldsam rotation. Trycket där tromben börjar bildas sjunker snabbt, vilket får temperaturen att falla och vattenånga att övergå till vattendroppar. Slangen vi ser och kallar för tromb är dessa vattendroppar.

Området mellan South Dakota och Texas där det är flest tromber drar fram kallas för Tornado alley, men de kan även förekomma i stora delar av södra och östra USA.

Tromber kan bli upp mot en och en halv kilometer stora men är oftast högst ett par hundra meter i diameter. De högsta vindhastigheterna som uppmätts i en tromb är över 400 km/h (110 m/s), men rent teoretiskt skull de kunna nå uppemot 500 km/h. De har oftast en kort levnadstid på mindre än tio minuter men i extrema fall har de överlevt i över en timme. Tromberna i sig rör sig vanligast med en hastighet på 20 till 30 kilometer i timmen, men har noterats i hastigheter på över 100 knutar.

2014 var ett unikt år eftersom det var nästan ett hundra år sedan trombsäsongens första dödsfall  inträffat så sent in på året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Världsväder

Mer i ämnet