Vad är en tropisk natt?

Uppdaterad
Publicerad

När temperaturen inte går under 20 grader på natten kallas det i Sverige för tropisk natt. Antalet tropiska nätter varierar från år till år och förekommer oftast i samband med värmeböljor och främst i kustnära områden. Det varma vädret gör att vattnet i sjöar och hav värms upp till temperaturer över 20 grader. Kombinationen mellan varm och fuktig luft och att vattnet under natten avger lite av sin värme, dämpar avkylningen så att lufttemperaturen inte går under 20 grader. På Västkusten är tropiska nätter något vanligare än vid övriga kuster, då vattnet generellt är något varmare där på grund av golfströmmen. I inlandet är tropiska nätter ovanliga, men kan förekomma väldigt lokalt t.ex. i större städer där det är tätt mellan husen eller vid mindre insjöar.

Den högsta temperaturen som noterats under en tropisk natt är från den 10 augusti 1975 (som för övrigt var en mycket varm sommar). Då hade Kullen i Skåne som lägst 23,7 grader!

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.