Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Vårdagjämning

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på morgonen den 20 mars inträffar vårdagjämningen i år, klockan 04.06.21 för att vara exakt.

Vid vårdagjämningen är natt och dag ungefär lika långa. Och kanske framför allt, dagen är lika lång över hela jorden, vilket skänker en härlig känsla av gemenskap.

Att natt och dag är lika långa är en sanning med modifikation. Eftersom solens strålar bryts och sprids i atmosfären når solens strålar lite över halva jordklotet på en gång, så därför är dagen något längre än natten. Dagen blir också längre än natten eftersom man räknar solnedgången som när hela solskivan nått under horisonten.

Tema vår

Vårdagjämning är kanske enklast att förstå om man ser på jorden och solen i ett perspektiv från rymden såsom bilden visar. Under vintern lutar norra halvklotet bort från solen och vi har då på norra halvklotet längre nätter och kortare dagar. Under sommaren är det tvärtom. Då lutar norra halvklotet mot solen och vi får istället längre dagar och kortare nätter. Vid vår- och höstdagdagjämning lutar norra halvklotet varken bort eller mot solen och därför är dag och natt ungefär lika långa.

Vårdagjämningen är egentligen inte en dag, utan en exakt tidpunkt när jämvikt mellan norra och södra halvklotet råder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vår

Mer i ämnet