Årstidernas läge när temperaturdygnet den 8 december avslutats där brunt betyder höst och blått betyder vinter. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (10)
Visa alla (10)

Vintern 2022–2023

Uppdaterad
Publicerad

Tarfala i norra Lapplandsfjällen och Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen blev först ut att få vinter, vilket skedde den 14 oktober.

Fem dygn på raken med en dygnsmedeltemperatur på 0,0 grader eller lägre innebär meteorologisk vinter, där sedan det första av dessa fem dygn räknas som startdatumet.

Vintersäsongens officiella start kom den 14 oktober när alltså Tarfala och Stekenjokk uppfyllt villkoren. Det är klart senare än brukligt för deras del, för normalt ankländer vintern till Tarfala redan den 28 september (statistiskt sett först ut i landet), medan Stekenjokk normalt får vinter den 6 oktober. Under andra halvan av oktober anlände vintern till delar av norra Norrland, och det är lite senare än brukligt.

Efter en mild inledning av november tog vintern i mitten av månaden  ett stort kliv söderut ner över större delen av Norrland och vidare till ner över delar av Svealand också.

Med kyla i början av december avancerar nu vintern vidare söderut. Troligen är det bara kustnära områden i Götaland som fortsatt har möjlighet att behålla den meteorologiska hösten när vinterkylan nu tar över i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet