stark sol ger mycket UVA samt en del UVB strålning Foto: SVT

Virus och UV-strålning

Uppdaterad
Publicerad

Solstrålningen innehåller tre typer av ultraviolett ljus, UV-ljus. Mest hör vi talas om UVA och UVB. Vi vet att UVA tränger djupt in i huden och orsakar hudens åldrande med rynkor och pigmentfläckar. UVB är den del av strålningen som står för de flesta fall av brännskador från solen. UVB har nämligen förmågan att förändra DNA i huden vilket på sikt kan leda till hudcancer. Det finns en tredje del av UV-strålning nämligen UVC som är en betydligt farligare än UVA och UVB, eftersom den har kortare våglängd och högre energi. Flera studier visar att denna strålning är bra på att förstöra genetiskt material såväl i levande varelser som i viruspartiklar. Som tur är är det högst osannolikt att vi träffar på den här nere på jorden eftersom den filtreras bort av ozonet, högt upp i atmosfären innan den når vårt sköra skinn. Sedan 1878 har man i laboratorium kunnat ta fram UVC på konstgjord väg. Denna UVC-strålning har sedan använts för att sterilisera instrument och verktyg på sjukhus, flygplan, fabriker mm. UVC-strålning är dessutom vanligt att använda vid rengöring av vatten.

Jag har dock ännu inte hittat någon färdig studie i UVC-strålningens effekter på det nya coronaviruset. Dock finns studier med andra coronavirus, såsom SARS-CoV. Där kan man se att UVC-strålning påverkar strukturen på coronavirusets genetiska material och förhindrar viruspartikeln att göra kopior på sig själv. Det verkar också som att tiden för strålningsbehandlingen spelar roll. Man studerade SARS-CoV som utsattes för UVA i 15 minuter och såg ingen påverkan på viruset, medan samma tid med UVC inaktiverade viruset. Så om det fungerar på liknande virus finns hopp om att det också kan fungera på det nya viruset. I Kina använder man därför redan UVC som ett medel i kampen mot Covid-19 där tex hela bussar belyses med den blå UVC-strålningen varje natt och banker har börjat använda UVC för att desinficera pengar.

Men att använda UVC för att sterilisera händer eller andra kroppsdelar skulle vara alltför farligt.

Här forskas det vidare på varianter av UVC som skulle kunna vara mildare.

Skulle då den vanliga UVA och UVB kunna få coronaviruset att vantrivas? Svaret verkar vara -nja, man kan i varje fall inte lita på det. Ingen vet alltså ännu hur lång tid det skulle ta att avaktivera SARS-CoV-2 med solljus och vilka konsekvenser det skulle få. Dessutom så fort ett virus kommit in i kroppen kommer ingen dos UV att hjälpa. Men att ge sig ut i friska luften och få en dos vårsol borde vara stärkande och upp-piggande för oss nordbor tänker jag.

Fler länkar i ämnet virus och UV-strålning kan man hitta här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.