Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan jag själv göra för att få in mer motion och rörelse i vardagen – för mig och mina barn? Se vad Generation Pep svarar i klippet. Foto: SVT Arkivbild

Rapport från Generation Pep: Barn till föräldrar med låg inkomst motionerar mindre

Uppdaterad
Publicerad

Bara två av tio barn rör sig tillräckligt, det visar Generation Peps rapport för 2024.

– Skrämmande att hälsoklyftan syns även hos barn, säger Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig på organisationen.

I enkätundersökningen, som besvarades av över 7 000 barn och unga, har organisationen även sett att barn till föräldrar med låg inkomst deltar i färre sportaktiviteter. Familjen har inte råd att betala avgifter och utrustning.

Det riskerar att leda till mindre fysisk aktivitet för barnet.

Undersökt ekonomiska förutsättningar

Organisationen Generation Pep genomför undersökningen varje år sedan 2019 och i år har fokus legat på ekonomiska förutsättningar inom hälsa.

Röra sig i naturen

När ni får barn får ni inte lika mycket tid till vandring, sade vännerna. Men Erika Balogh och Attila Vass bestämde sig för att tidigt lära sin son att vara ute och röra på sig i naturen. Starta klippet nedan för att höra vilka förberedelser som leder till en bra vandring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tips från mamman! Se hur Erika Balogh planerar vandringen med familjen. Foto: Rebecka Block/SVT

Så gjordes enkäten

Undersökningen skickades ut till ett systematiskt sannolikhetsurval av barn och ungdomar i Sverige via webben. Urvalet omfattade alla svenska och utländska medborgare mellan 4–17 år som är folkbokförda i Sverige.

I det totala urvalet ingick 29 000 barn varav 7067 svarade på minst en fråga i enkäten vilket motsvarar en nettosvarsfrekvens på cirka 25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.