Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person med kippa under en manifestation i Stockholm hösten 2023 för frisläppandet av israeliska gisslan i Gaza. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kraftig ökning av anmälningar om antisemitiska hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda antisemitiska hatbrott ökar kraftigt, enligt ny statistik från Brå. Flest och som mest ökar det i Väst- och Sydsverige. I polisregion Västs område inkom 31 anmälningar mot hatbrott 2023, jämfört med en enda anmälan året innan.

Brottsförebygganderådet, Brå publicerade under torsdagen en rapport som visar att antalet anmälda hatbrott med antisemitiska motiv ökat efter Hamas attack på Israel den 7 oktober fram till och med 31 december 2023.

Totalt hade 110 fall av de hatbrottsmarkerade anmälningarna ett antisemitiskt motiv. Under motsvarande period 2022 hade 24 anmälningar ett sådant motiv.

Hets mot folkgrupp och skadegörelse

Totalt sett utgjorde anmälda hatbrott med antisemitiska motiv 8,6 procent av samtliga hatbrott som inrapporterades under förra hösten.

De vanligaste rubriceringarna rör hets mot folkgrupp och skadegörelse.

– Det handlar bland annat antisemitiska plakat och uttalanden i samband med demonstrationer, men även hot och kränkningar mot enskilda individer som utifrån sin judiska bakgrund beskyllts för Israels ageranden i Gaza, säger Jon Lundgren, utredare på Brå.

Ökat mest i Västsverige

Flest anmälningar hade polisregion Syd med 32 anmälningar, följt av polisregion Väst med 31. Den största uppmätta skillnaden jämfört med anmälningar året innan, var i region väst där det under 2022 inkom en anmälan om antisemitiskt hatbrott.

Rapporten är en del av ett uppdrag från regeringen om att ta fram kunskap om den judiska minoritetens utsatthet för antisemitism i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.