Freddes Pinsa

Pinsa

Publicerat:

Tillagningstid:

Pinsa är ett bröd med fyllig och mustig karaktär. Traditionellt bakas pinsa ut till ett platt ovalt bröd och kan närmast beskrivas som en blandning av focaccia och pizza. Brödet gräddas här hopvikt med olja. När det är klart toppas det med goda tillbehör som tex pesto, ost, prosciutto och ruccola.

Ingredienser

  • 1
    färdig pizzadeg
  • dessertost med smak av vitlök
  • 5msk
    pesto (se nedan)
  • 10skiva(or)
    prosciutto eller skivad grillad kyckling (pålägg)
  • 1
    näve ruccola
  • 5
    cocktailtomater, skivade
  • flingsalt
  • rapsolja

Pesto

  • 50g
    solroskärnor
  • 2kruk(or)
    färsk basilika
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2dl
    rapsolja
  • 150g
    riven parmesan
  • salt och peppar

Så lagar du

  1. Baka ut pizzadegen
  2. Pensla på rapsolja på hela pizzan. 
  3. Vik ihop och baka i ugnen tills den blivit gyllene. Rapsolja gör att pizzan inte “bakas ihop”, dvs, går att öppna och fylla med alla godsaker! Låt svalna något innan du lägger på fyllningen.
  4. Bred på färskost, pesto och toppa med chark, rucola, tomat och lite flingsalt.

Så gör du din egen pesto

  1. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och mixa dem tillsammans med basilikablad och vitlök.
  2. Lägg i en skål. Vänd ner riven parmesanost och rapsolja, smaka av med salt och peppar.
  3. Om du önskar lösare konsistens, addera mer olja.

Dela det här receptet med dina vänner!