Pocherad torskrygg med dillemulsion

Pocherad torsk

Publicerat:

En enkel och festlig fiskrätt där dillemulsionen är pricken över i:et.

Ingredienser

4portioner

Torsk

  • 600g
    torskrygg
  • 4dl
    fiskfond
  • 1,6liter
    vatten
  • 2
    morötter, skalade och delade i två bitar
  • 2
    gula lökar
  • 10
    vitpepparkorn
  • 10
    kryddpepparkorn
  • 2tsk
    salt
  • havssalt

Dillemulsion

  • 4dl
    rapsolja
  • 1kruk(or)
    dill
  • 1
    ägg
  • salt
  • några droppar ättika

Så lagar du

  1. Rimma torsken genom att salta den över allt kött med havssalt efter smak. Låt stå i minst 40 minuter.
  2. Medan torsken rimmar så tillsätt övriga ingredienser i en kastrull och låt koka upp. När det kokar så sänk temperaturen och låt puttra i 35 minuter.
  3. När torsken har rimmat klart så koka upp buljongen igen.
  4. Lägg i torsken med en termometer i den tjockaste delen, lägg på locket, och ta bort kastrullen från värmen.
  5. Låt stå tills torsken når 47 grader i innertemperatur. Ta då omedelbart upp den, och lyft försiktigt loss skinnet fråntorsken.
  6. Låt vila 5 minuter innan servering.

Dillemulsion

  1. Värm upp oljan i en kastrull till ca 60 grader.
  2. Tillsätt dillen och mixa sedan detta tills oljan blir grön. Sila oljan.
  3. Blanda upp ett ägg på högsta effekt i en matberedare eller med visp tills att det blir fluffigt.
  4. Tillsätt dilloljan i en tunn stråle medan du hela tiden vispar. Detta görs tills att blandningen liknar vispad grädde.
  5. Smaka till sist upp med några droppar ättika och salt. Fyll en spritspåse med emulsionen.

Dela det här receptet med dina vänner!