Alice Bah Kuhnke: ”Jag bedriver kulturpolitik i mörker”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit några kaosartade dagar i den svenska politiken, efter att regeringens budget röstades ner förra veckan. Kulturnyheterna har träffat kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) som försöker bedriva sin politik trots att hon måste styra med hjälp av alliansens budget.

Det är förstås en stor sorg och frustration. Nu får gå in och försöka bedriva kulturpolitik i mörker. Vi kommer inte att kunna genomföra några av de förslag och satsningar vi gör för att sprida kulturen till fler människor, om det inte är så att vi vinner valet den 22 mars – vilket jag hoppas och tror, säger Alice Bah Kuhnke.

Blir bakbunden

Regeringen planerar inte att komma med några nya kultursatsningar i vårens valrörelse utan går till val på den budget som redan ligger.  

Kulturval 2015

Blir du inte helt bakbunden som kulturminister nu?

– Jo delvis. När det gäller att göra investeringar som gör skillnad är jag bakbunden. Sen finns det små utrymmen som man ta tillvara på, till exempel att initiera utredningar. Inom mediepolitiken råder det ett akut läge, där kommer jag att lägga fram en proposition där vi gör justeringar i presstödet vilket är ett måste. Det löser inte alla mediepolitiska utmaningarna men det kommer rädda några redaktioner.

I dagarna har såväl statsminister Stefan Löfven som finansminister Magdalena Andersson kallat Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt parti. En benämning på SD som kulturministern inte skriver under på.

”Oklokt”

– Det vore väl oklokt att säga det i dag när det pågår sådana debatter om vad som är nyfascism och inte. För mig är det viktiga inte vad man kallar andra partier, för mig är det viktigaste att föra fram Miljöpartiets och regeringens politik, säger Alice Bah Kuhnke.

Oavsett hur det går i valet i vår ser Alice Bah Kuhnke sin framtid i politiken.

– Det var inget förhastat beslut. Nu är jag här för att stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturval 2015

Mer i ämnet