Ansvar – ett politiskt centralt begrepp

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarnas högt uppskruvade budgetdebatt är det framförallt en fråga som stått i fokus: ”Vem tar egentligen ansvar?” Men vad betyder det? Och hur används ordet ansvar i den politiska debatten?

– Begreppet ansvar är centralt, men lite oklart, säger Erik Bengtsson, doktorand i retorik på Uppsala universitet.

Regeringen säger sig vara beredd att samtala om allt, oppositionen slår vakt om ekonomin och friskoleuppgörelsen och Sverigedemokraterna menar att man dragit i nödbromsen mot invandringen.

Kulturval 2015

Vill ha ansvarskortet

– Alla är väldigt måna om att ha ansvarskortet på sin sida. Så den politiska debatten handlar nu om att få det egna agerandet att kategoriseras som ansvar och samtidigt få motståndarsidans agerande att hamna i kategorin ansvarslöshet, säger Erik Bengtsson.

Användandet av ordet ansvar ökade kraftigt under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Framförallt var det under finanskrisen 2008 som ordet fick ordentligt fäste i det politiska språket.

Riskerar att bli en kliché

– Från att ha varit vardagligt ord som inte betyder något särskilt ur ett politiskt perspektiv har det nu blivit ett politiskt centralt begrepp och risken är att det hamnar på klichéhyllan, särskilt eftersom det är väldigt oklart vad man egentligen menar med ansvar.

Se ett längre inslag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturval 2015

Mer i ämnet