Bilden har ingen koppling till Camerata Nordica. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kammarorkester ställer in konserterproduktioner

Uppdaterad
Publicerad

Kammarorkestern Camerata Nordica tvingas ställa in två konserter i vår på grund av ekonomiska problem. Och orkesterns konstnärlige ledare Terje Tønnesen slutar.

Det är på grund av ekonomiska problem som Länsmusiken i Kalmar tvingas ställa in två konsertproduktioner med orkestern Camerata Nordica. Konserterna som ställs in är med violinisterna Massimo Quarta och Jacob Lehman.

Dessutom slutar orkesterns konstnärlige ledare Terje Tønnesen. Enligt Tønnesen slutar han för att hans kontrakt gick ut i juni och sedan dess har han inte fått något tydligt besked om förlängning av kontraktet, skriver Barometern.

Camerata Nordica

”Utan dialog och utan förvarning”

Men även den frilansande cellisten Per Nyström säger upp sig. Han berättar att orkestern för ungefär ett och ett halvt år sedan skrev ett brev till styrelsen för att hitta en bättre ledning för orkestern. Han säger att dialogen och samarbetet med styrelsen då fungerade väldigt bra.

– Men så nyligen slutar styrelsen att kommunicera och bestämmer sig för att ställa in produktionerna i februari och mars och det här gör de helt utan dialog och helt utan förvarning, säger Per Nyström till Kulturnyheterna.

Per Nyström säger att han förstår att om ekonomin inte räcker till så måste styrelsen göra något, men menar att problemet är avsaknaden av kommunikation med medarbetarna.

– Är det hårda bistra tider måste man prata med varandra, hur kan vi gemensamt lösa det här på bästa sätt utan att skada vårt varumärke och vårt förtroende. Utan att skada den här unika ensemblen och alla år det tagit att bygga upp den, säger Per Nyström.

Han förtydligar att så som han ser det finns inte Camerata Nordica kvar som orkester, för att så många frilansmusiker har sagt upp sig.

Minskat stöd från staten

Peter Högberg är ordförande i styrelsen för Länsmusik i Kalmar, som orkestern Camerata Nordica verkar under.

Han berättar att de här två konsertproduktionerna ställs in för att klara ekonomin och säger att de redan ställt in en produktion under 2016 för att klara den ekonomiska situationen. Och säger att det ekonomiska problemet är kopplat till att staten under många år har minskat stödet för verksamheten.

– Det här om nedläggning och skrotning vill jag markera tydligt mot, det handlar om att minska antalet produktioner för att säkerhetsställa orkesterns överlevnad, säger Peter Högberg till Kulturnyheterna.

Men Per Nyström håller inte med.

– Det har tagit många många år att bygga upp den här ensemblen, man bygger en identitet och ett konstnärligt uttryck och det går jättefort att sabotera det. Istället för att försvara sin ensemble, säger Per Nyström.

”Det är respektlöst”

Per Nyström tycker också att det skickar fel signaler till beslutfattarna.

– Det hade inte behövt bli så här. Det är respektlöst, säger Per Nyström.

Peter Högberg framhåller att medarbetarna har två representanter i styrelsen.

– Sen när vi tog det här beslutet så borde vi varit tydligare med att kommunicera ut beslutet till medarbetarna, och det tar jag på mig, säger Peter Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Camerata Nordica

Mer i ämnet