Tibor Navracsics, som kandiderar till posten som ny kulturkommissionär i EU. Foto: TT

Ungersk minister nobbas av EU

Uppdaterad
Publicerad

Tibor Navracsics kommer inte att bli kulturkommissionär i nya EU-kommissionen.

Tibor Navracsics som är utrikesminister i Viktor Orbáns högerregering utsågs redan i somras till landets kandidat till EU-kommissionen. Men det var först i september som EU-kommissionens ordförarande Jean-Claude Juncker presenterade vilka poster som han ville ge de olika kandidaterna.

Kritiserad minister i Ungern 

Tibor Navracsics har fått ta emot kritik eftersom Ungern under de senaste åren genomfört åtgärder som bland annat ansetts slå mot yttrandefrihet och domstolarnas oberoende. Och Jean-Claude Junckers beslut att utnämna Navracsics till kulturkommissionär har tolkats som en bestraffning mot landet eftersom posten inte anses vara tung.

EU:s kulturkommissionär

Kulturutskottet sa nej

Nu står det klart att Tibor Navracsics ändå inte kommer att bli kulturkommissionär. Han kommer dock att vara kvar som kommissionär – men det är oklart med vilken portfölj.

– Under utfrågningen i förra veckan övertygade Navracsics oss inte om att han är villig att ändra sin politiska kurs och trovärdigt försvara de europeiska värderingar som det europeiska samarbetet vilar på. Hade han varit en så stor människorättskämpe som han utger sig för att vara så hade han inte ingått i Orbáns regering utan stått på barrikaderna och lett oppositionen, säger europaparlamentarikern Cecilia Wikström, (FP) .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU:s kulturkommissionär

Mer i ämnet