EU:s näste kulturkommissionär? Foto: TT Bild.

Nye kulturkommissionären hämtas från Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Tibor Navracsics har nominerats till posten som kommissionär för kultur och medborgarskap.

På onsdagen presenterade EU-kommissionens ordförarande Jean-Claude Juncker vilka poster som ska gå till de olika kommissionärerna.

Samtidigt som nyheten kom att Cecilia Malmström ska lämna frågorna om invandring för att i stället ta sig an handelsområdet, så får också EU en ny kulturkommissionär.

EU:s kulturkommissionär

Tibor Navracsics, som idag är utrikesminister i den ungerska högerregeringen, utsågs i somras av premiärminister Viktor Orbán till ny EU-kommissionär för Ungern. Men det var först idag, när Jean-Claude Juncker presenterade sitt team, som det stod klart att Navracsics är tänkt att bli ny kulturkommissionär.

Utfrågningar

Innan den nya kommissionen kan börja arbeta väntar utfrågningar och omröstning i EU-parlamentet. EU:s nästa kommission beräknas tillträda sina poster tidigast i början av november.

Ifrågasatt

SVT:s EU-reporter Rolf Fredriksson skriver i en analys på svt.se att bland annat utnämningen av Tibor Navracsics till kulturkommissionär kan komma att bli ifrågasatt med anledning av den kritik som riktats mot den ungerska regeringen i demokratifrågor.

Tibor Navracsics har själv kommenterat kritiken som stundtals riktats mot Ungern så här:

”Under det senaste kvartsseklet har de (västeuropeiska länder, red. anm.) redan kallat Bulgarien, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovakien och till och med oss ungrare, för odemokratiska eftersom väljare har röstat fram politiker med idéer som inte gillas av väst”, skrev Navracsics i en artikel i brittiska The Independent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU:s kulturkommissionär

Mer i ämnet