Nintendospelet Tomodachi Life tillåter inte samkönade äktenskap. Foto: TT Bild

Nintendo ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Speltillverkaren Nintendo ber nu om ursäkt för att ett av företagets spel diskriminerar homosexuella. Nu kan spelet komma att byggas om.

Det var i veckan som Nintendo råkade i blåsväder sedan det blivit känt att samkönade relationer inte tillåts i det nya spelet Tomodachi Life.

Tye Marini från Arizona i USA är ett stort Nintendo-fan. Han är även homosexuell. När han, i egenskap av sin virtuella avatar i spelet, försökte gifta sig med sin pojkvän tog det stopp.

– Poängen med spelet är att man för in sina personliga egenskaper in i spelet. Man ger dem en personlighet, en röst. Men om man är gay kan man inte bli kär.

Inledningsvis svarade Nintendo att spelet inte ska ses som en ”social kommentar”. ”Spelet utgör en lekfull alternativ värld, inte en simulering av verkliga livet”.

Men kritiken tog udd och nu ber företaget om ursäkt. Nintendo lovar att bli mer inkluderande och spelets förläggare säger att det inte är för sent att bygga om spelet.

Spelet är en stor succé i Japan och lanseras nästa månad i Europa och Nordamerika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.