Både vd och skogsarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Han är både verkställande direktör och skogsarbetare. Samtidigt ska han kunna både miljöfrågor och ekonomi.

 Det är vardagen för Christian Jonsson från Gunnarskog som gillar att sitta ensam i en skogsmaskin ute i skogen.

– Jag har ett trivsamt jobb, det är mycket att stå i. Jag har många krav på mig som t ex miljö- och certifieringskrav. Men jag gillar det.

#mittjobb

Det är skogsmaskinföraren Christian Jonsson från Treskog i Gunnarskog som berättar. Han är också skogsentreprenör, d v s ägare till ett företag där han och sju anställda arbetar. Företaget är ägare till sju skogsmaskiner – skördare och skotare. Han ska med andra ord förvalta att verksamheten går runt.

Vi möter Christian på ett hygge norr om Östervallskog. Han håller på med en slutavverkning och sitter i en skördare.

Skogsarbete i Värmland för 80 år sedan var mycket manuellt och tungt arbete. Christian är idag på sätt och vis arvtagare till de här arbetare. Han är också skogsarbetare, men på helt andra villkor. Idag handlar det mycket om teknik i det här yrket.

– Mycket kan krångla om man har otur. Våra maskiner är tekniska underverk. Min skördare har fyra datorer som talar med varandra. Jag har väl nu lärt mig det mesta om dem, men visst händer det att jag får begära hjälp av en servicefirma.

Skogsarbete i Värmland förr i tiden var ett lagarbete, ofta ett samspel mellan människor och hästar. Idag är arbetet i skogen ett ensamarbete.

– Idag är ett undantag. Jag har en kollega som kör en skotare, det vill säga transporterar ner virket till vägen. Men ofta är det ett ensamarbete.

Olycksriskerna i jobbet var stora förr i tiden. Nu är risken för arbetsskador små. Det fysiska arbetet är sällsynt. Idag handlar det oftare om tekniskt kunnande och det drar unga till jobbet.

Men framtiden för jobben i din bransch?

– Skogen finns ju här och arbetskraft behövs.

Jag har många unga anställda hos mig och det finns nog plats för intresserade ungdomar i branschen. Samtidigt så gör en maskin mer och mer av jobben i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mittjobb

Mer i ämnet